54-panske-boty-asolo-elios-gv-man-25572-0Někdy hledáme zbytečně problémy tam, kde nejsou. Na co platit předražené částky za permanentky do fitness center a tělocvičen? Moderní cvičení jsou časově náročná, efekty nejsou zaručeny a ještě takový sport ždímá Vaši peněženku. Přitom pravidelný pohyb a utužení zdraví je velmi jednoduchý. Není nic snazšího, než začít pravidelně chodit nebo běhat.

Jděte na to od podlahy

Běhání a chůze jsou pro člověka nejpřirozenějším pohybem vůbec. Máme-li k tomu ještě to správné vybavení a dodržujeme základní postupy a doporučení, je to i velmi bezpečné a účinné. Právě při chůzi a běhu se zapojuje až 85% svalů na našem těle. Toho často nedocílíme ani při moderních sportech.

Samotná chůze a běh potřebují jediný kvalitní základ. Je to dobře vybraná obuv. Máme-li huť začít běhat nebo chodit, věnovat se turistice anebo i konkrétně nazývanému „trekingu“, musíme si vybrat obuv a to nejlépe na míru. Trekové boty a běžecká obuv by měla být vybírána na základě vlastních potřeb a specifik. Podívejme se na správný výběr blíže.

Jak vybrat botu?

18-trekove-boty-asolo-stynger-gtx-1335-0Dobrý výběr boty se projeví nejen ve vzdálenosti a pohodě pro nohu, ale pokud nám bota sedět nebude, mohou se projevit vážné zdravotní problémy. U běhu je to pak možnost doslova rozhození zad a vznik nepříjemných a nebezpečných bolestí zad. Nevhodné boty působí na celkové rozložení váhy a postoj člověka. Je zde i riziko bolesti kolen a nenávratného poničení kloubů.

Samotný výběr bot je ovlivněn několika faktory. Je třeba zjistit, jaký máme došlap. Na špičku nebo spíše na patu? Dále je nutné si uvědomit, jestli je naše klenba nohou spíše plochá nebo vyklenutá. Pro ploché nohy je nutné vybírat specifické boty! Boty je nutno pořizovat i s ohledem na terén. Budeme chodit či běhat ve městě na pevné ploše nebo na nezpevněné ploše v přírodě?

Životnost

Boty nevydrží věčně. Někdy se uvádí, že by se měli běžecké boty vyměnit již po několika stovkách kilometrů a treková obuv asi po 2500 kilometrů. Zpravidla poznáme boty vhodné na výměnu prošlápnutou podrážkou nebo nevhodnou a zničenou klenbou, která již není příjemná pro běžné nošení. Dobrým tipem pro pořízení obuvi je jistě obchod Affekt.cz. Velký výběr obuvi za přijatelné ceny od mnoha známých značek.