Ve zdravém těle zdravý duch

0
553
Autor obrázku: U.S. Department of Agriculture

Ve zdravém těle zdravý duch

Už starověcí Řekové věřili, že když bude zdravý duch, tělo samo churavět nebude. Člověk žijící podle filozofie kalokaghatia (soulad, harmonie duše a těla), antického učení o kráse a dobrotě obou prvků živých organismů, se má dožít déle než neurotický notorik.

Co je na tom pravdy?

Autor obrázku: craftivist collective

Je obecně známý fakt, že pro rychlejší vyléčení nejrůznějších viróz pomáhá klid na lůžku a nerozčilovat se, aby se celé tělo mohlo plně soustředit na boj s nemocí. Studie ovšem ukazují, že čím větší duševní klid, tím méně nemocí – pokud ovšem žijeme zdravě, máme pohyb, nekouříme a jíme střídmě.

A je to logické, protože při pocitu štěstí nebo radosti se v mozku uvolňují endorfiny a celé tělo pracuje efektivněji, tím pádem i obranný systém pracuje na plné obrátky. Když jsme naopak v depresi, smutek a apatie se přenáší i na organismus, a jak tělu, tak mysli, trvají i ty nejtriviálnější úkony nebo myšlenky mnohem déle, než  normálně.

Odborníci také radí, abyste se pořád vzdělávali. Člověk se celý život učí a neměl by nechat svého ducha zahálet, je to totiž nezdravé. Díky čtení a luštění křížovek se mozek pořád cvičí a pak se vyhnete nemocím, které způsobují degeneraci mozkových buněk.

Smutek obecně může způsobit nemoc. Během depresivních listopadů a únorů je nemocných daleko více než v jiných měsících. Deprese oslabuje tělo tak, že může být napadeno chřipkou, větší rýmou, často se objevují hemeroidy. Bolesti hlavy a migrény jsou také velmi známé důsledky špatné nálady.

Autor obrázku: U.S. Department of Agriculture

Proti špatné náladě působí ovoce, a to hlavně jahody, pomeranče a banány. Díky vitaminům a minerálům, které obsahují, se váš organismus probudí do nového dne s mnohem lepší ‚náladou‘. Ještě lepší je samozřejmě čokoláda. Ale když si hlídáte štíhlou linii, doporučuji spáše hořkou s vyšším obsahem kakaa.