Éčka všude kolem nás – 2. část

0
255
Autor obrázku: Giorgio Guzzetta

Éčka všude kolem nás – 2. část

Barviva

E 102 Tartrazin

Tartrazin se používá jako žluté nebo oranžové barvivo, hlavně v nápojích, pečivu, sušenkách, mase, omáčkách, rychlém občerstvení a cukrovinkách. Způsobuje závažné poruchy dýchacích cest, kopřivku, alergie, u dětí se zvyšuje hyperaktivita.

Autor obrázku: Giorgio Guzzetta

E 110 Žluť 2G

Toto žluté barvivo se naopak používá v čokoládových nápojích, ovocných koláčích, želé, instantních polévkách, sladkém pečivu, sušenkách, pudincích, hořčici, lentilkách a bonbonech zavařeninách. Ale najdeš ho i ve strouhance nebo kompotech! U dětí opět způsobuje vysokou hyperaktivitu, nadále bolesti hlavy a alergie.

E 124 Ponceau YR

Toto červené barvivo najdeš hlavně v rajských instantních polévkách a omáčkách, masových pastách, výrobcích z „jahod“ či sladkém pečivo. Opět způsobuje hyperaktivitu, alergie a problémy dýchacích cest, mohou se ale objevit i různé ekzémy apod.

Konzervační látky

E 220 Oxid siřičitý

Tuto konzervační látku najdeš hlavně ve víně a sušeném ovoci, aby se nekazilo a dlouho vydrželo na pultech. Tyto konzervační látky zabraňují zhnědnutí po usušení, protože to není tolik hezké. Povolená dávka na meruňky je dva gramy na kilo, ale většinou bývá dost překračována. Proto byste se měli sušenému ovoci spíše vyhnout, a pokud byste si ho už chtěli dát, před konzumací byste je měli umýt proudem teplé vody a nejíst jich nějak moc. Mohla by se totiž objevit alergická reakce, protože pětina všech lidí je na oxid siřičitý alergická. Oxid siřičitý způsobuje zarudnutí, otoky hrdla, svědění úst a pokožky, bolesti hlavy nebo i poruchy zažívání. Dejte si pozor hlavně na jablka, hrušky a banány, ty této látky obsahují nejvíce.

E 222 Hydrogen siřičitan sodný

Látka, která se hojně používá v pivu a vínu jako bělidlo. Zdraví není vůbec prospěšná, protože způsobuje alergie, astma, migrény, ale dokonce poškozuje střeva.

E 223 Metasiřičitan sodný

Tato látka se používá nejvíce v uzeninách a konzervách. Ale i v bramborové kaši v sáčku a v džusech. Většina lidí tuto látku nesnese, má na ni alergii, dále vyvolává migrény, závratě a další alergie.

E 621 Glutaman sodný, E 622 Glutaman draselný, E 623 Glutaman vápenatý

Glutamáty se získávají z cukrové řepy a jsou využívány ke zvýraznění chuti masa, polévek, pikantních výrobků např. v KFC, v čínských instantních polévkách, ochucovadlech a polotovarech. Glutamany sice nejsou tak známé, ale používají se k přibarvení chuti, když výrobce použije levnější suroviny, které nechutnají nejlépe. I glutamáty jsou velmi zdraví škodlivé, vše popisuje tzv. „syndrom čínské restaurace“, jelikož jsou pro tyto restaurace typické. Projevuje se zarudnutím pokožky, pocitem na zvracení, migrénami, bušením srdce. Děti by je neměli vůbec jíst!