Jaký je rozdíl mezi HDL a LDL cholesterolem?

0
840

Víte, že existuje „dobrý“ a „špatný“ cholesterol? Nejnovější výzkumy ukazují, že nezáleží ani tak na samotných hodnotách cholesterolu v těle, jako spíše na poměru mezi těmito dvěma typy cholesterolů. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, čtěte dále.

Není cholesterol jako cholesterol

Cholesterol vnímá mnoho lidí negativně. Přitom se jedná o běžnou součást lidského těla, která je nezbytná pro jeho správné fungování. Problém nastává pouze tehdy, pokud je cholesterolu v našem těle hodně. Alespoň tak ještě donedávna cholesterol vnímali lékaři. Optimální hodnota cholesterolu v krvi byla u dospělého člověka do 5,2 mmol/l. Hodnoty vyšší považovali lékaři za zvýšenou hladinu a hodnoty nad 6,2 mmol/l už byly považovány za rizikové. Do jisté míry platí tato pravidla stále. Ovšem při rozborech krve se teď klade mnohem větší důraz na složení cholesterolu jako takového.

HDL a LDL cholesterol

Slyšeli jste někdy o těchto typech cholesterolu? V poslední době se jim dostává nemalé pozornosti – a to zcela zaslouženě. Díky těmto poznatkům totiž víme, že existují dva typy cholesterolu a každý má v našem těle jinou funkci. HDL cholesterol zajišťuje, že se cholesterol drží mimo tepny a vrací se vždy zpět do jater, kde je recyklován a poslán tam, kde je potřeba. Tento cholesterol chrání tělo před onemocněním srdce, mozku i cév a je proto označován jako „dobrý cholesterol“. Pod zkratkou LDL se skrývá zoxidovaný cholesterol, který má pravděpodobně podíl na zanášení tepen a s tím spojené snížení jejich průchodnosti. A nízká průchodnost tepen způsobuje aterosklerózu, která může vést až k infarktu či mrtvici. Z toho důvodu se LDL cholesterol označuje jako „špatný cholesterol“.

Jaké jsou ideální hodnoty HDL a LDL cholesterolu?

Existuje jednoduchý test prováděný nalačno, který zjistí koncentraci obou cholesterolů v těle. Pro diagnózu je důležitá jejich struktura a především pak poměr. Ten by měl být HDL 1,5 : 3 LDL. V normě je ještě poměr HDL 1 : 3 LDL, cokoliv nižšího už je ale problém a je potřeba začít snižovat hladiny LDL cholesterolu v krvi a naopak se pokus zvýšit hladiny HDL cholesterolu. Způsobů, jak toho docílit, je několik. Existují léky označované jako statiny, jejichž užívání je dlouhodobé a bohužel ho doprovází několik nepříjemných a vážných vedlejších účinků. Mnohem lepší řešení je tedy dieta na vysoký cholesterol nebo přírodní potravinové doplňky.

Jak snížit vysoký cholesterol s pomocí diety?

Pokud ve vyhledávači zadáte slovní spojení cholesterol dieta, vyjede vám mnoho užitečných a vyzkoušených tipů. Mezi ty nejčastější patří snížit příjem sacharidů a potravin z bílé mouky (pečivo, těstoviny, vše z kynutého těsta apod.). Naopak se nevyhýbejte zdravým tuků, protože ty přímo snižují obsah LDL cholesterolu a naopak posilují HDL cholesterol. Zdravé tuky naleznete v rybách, živočišných i rostlinných tucích a vejcích. A doporučuje se zvýšit přísun omega-3 mastných kyselin. Kromě změny jídelníčku byste měli myslet také na svou kondici a začít se pořádně hýbat, alespoň hodinu 2× týdně. Je ještě nějaká další možnost, než nepříjemné léky a drastičtější změna jídelníčku? Naštěstí ano!

Bojujte s cholesterolem s pomocí přírody

Na trhu narazíte na celou řadu potravinových doplňků, které deklarují pomoc s vysokým cholesterolem. Jak se v nich vyznat a vybrat takový, který vám doopravdy pomůže? Doporučujeme sáhnout vždy po produktech se 100% přírodním složením. Na posílení HDL cholesterolu a oslabení LDL se významně podílí kvalitní olivový olej. Pokud ho v kuchyni ještě nemáte, vyzkoušejte doplněk stravy Masticha Vena. Ten obsahuje extrakt z olivovníku, který spolu s dalšími složkami (Chioská masticha, extrakt granátového jablka, červeného hroznu či pepře) příznivě ovlivňuje cholesterol a tlak, posiluje imunitní systém, podporuje správnou funkci srdečně-cévního systém a trávení. A jeho užívání je navíc zcela bez vedlejších účinků.