Jak zajistit správnou funkci svalů?

0
278

vitamin-d3 400--iu-t1Karnitin je zvlášť mezi sportovci v poslední době velice často diskutované téma. Sportovci totiž věří, že jim užívání Karnitinu ve formě doplňku stravy pomůže zlepšit výkon, zrychlit oxidaci, snížit produkci volných radikálů, zamezit vzniku svalových křečí a zároveň jim během tréninku ochrání svalovou hmotu. Názory vědců na tuto problematiku jsou však různé.

Karnitin je zařazován mezi aminokyseliny, ale nejedná se o aminokyselinu v klasickém slova smyslu. Jeho funkcí je podpořit proces tvorby energie z tuků. Evropská komise zatím schválila tvrzení, že Karnitin na spalování tuků nemá žádný vliv. Nezbývá tedy, než si jeho účinky zkusit na vlastní kůži. Karnitin užívejte minimálně půl hodiny před tréninkem.

Vitamín D je důležitý i pro sílu kostí

Správné funkci svalů napomáhá vitamín D. Ten má navíc velký vliv na správnou stavbu a dostatečnou sílu kostí, která je pro sportovce rovněž velice důležitá, aby příliš často nedocházelo k nepříjemným a dlouho se hojícím úrazům.

Z 95 procent získáváme vitamín D ze sluníčka. Problém však tkví v tom, že jakmile použijeme opalovací krém s ochranným faktorem 30 a vyšším, zabráníme tím naší pokožce, aby si vitamín D vyprodukovala. A opalováním bez použití ochranných krémů svému tělu taky příliš neprospějeme, může to být velice nebezpečné.

Další možností, jak vitamín D získávat, je z potravin. Některé z nich jsou v současné době o vitamín D už i obohaceny. Potravinami s vysokým obsahem vitamínu D jsou například cereálie, tuňák, losos a pomerančový džus. Z potravin však dostatečné množství vitamínu D získat nelze.

Vyzkoušejte doplňky stravy

Vitamín D ale lze přijímat jako doplněk stravy. Při jeho výběru je ale nutné dávat si pozor na správné složení. Vhodné doplňky stravy obsahující vitamín D vyrábí česká společnost Noventis s.r.o. V každé kapsli přípravku Vitamín D3 400 IU je obsaženo 10 µg vitamínu D, tedy bezpečná a doporučená denní dávka pro dospělé a děti od 3 let. V doplňku stravy Vitamín D3 800 IU se nachází 20 µg vitamínu D, což je doporučená denní dávka pro dospělé a děti od 12 let. Vitamín D obsahují také doplňky stravy Rakytníkový olej + vitamín D, kde navíc nechybí esenciální mastné kyseliny – omega-3, 6, 9, vzácná omega-7 nenasycená mastná kyselina a vitamín E, který podporuje ochranu buněk před oxidativním stresem.

Všechny tyto přípravky můžete zakoupit na webových stránkách noventis.cz, kde naleznete také výše zmiňovaný Karnitin. Jedna tableta tohoto doplňku stravy obsahuje 500 mg krystalického L-karnitin L-tartrátu, což odpovídá 340 mg čistého karnitinu.

Při nákupu na webových stránkách noventis.cz můžete využít řadu výhod. Patří mezi ně sleva 50 korun na první nákup, případně věrnostní slevy, ale také možnost dopravy zdarma.