Bolest v podbřišku

0
525
Autor obrázku: Mishio
Autor obrázku: Mishio

Často patří mezi první projevy onemocnění orgánů umístěných v této oblasti. Jedná se o část břicha, která se nachází mezi pupíkem a stydkou kostí. V této části těla jsou uschovány ženské reprodukční orgány, orgány močového ústrojí a tlusté střevo. Bolest se může projevovat trvale nebo občasně. Nejčastěji kolísá od mírné až po silnou, či se projeví křečovitě.

Vystřelují zde i bolesti související s postižením jiných břišních orgánů. Náhle se objevující prudká bolest při plném zdraví se nazývá náhlá břišní příhoda. Projevuje se tak řada onemocnění, ale i úrazy. Při zánětlivých onemocněních se bolest rozvíjí pomalu a s postupem času se stupňuje. Postižení konkrétních orgánů doprovázejí většinou i další příznaky, které napomohou s diagnózou.

Bolest v podbřišku u žen

Většinou souvisí u žen s menstruačním cyklem. Objevuje se při menstruaci nebo těsně před jejím začátkem. Někdy však bolest signalizuje přítomnost děložní sliznice mimo dělohu. Další příčinou může být i mimoděložní těhotenství, které může mít při prasknutí vejcovodu za následek náhlou břišní příhodu. Důvodů pro bolest je mnoho. Proto je nutné všechny příčiny včas léčit.

Bolest podbřišku u mužů

Může nastat při torzi varlete, bolest vystřeluje od třísel. Torze varlete představuje otočení varlete v šourku kolem své vlastní osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a velmi silný až šokující nástup bolesti. Vlivem zvětšené prostaty dochází k hromadění moči, což vyvolává bolest a je rizikem infekce a větší bolesti podbřišku. Další příčinou může být nádorové onemocnění prostaty.

Příčiny

Bolest na pravé straně podbřišku vyvolává často zánět slepého střeva. Bývá doprovázená vysokou teplotou, zvracením a nevolností. Bolesti v hloubce jsou typické pro onemocnění konečníku. Často jsou to zánětlivá onemocnění doprovázená průjmem či zácpou. Stejnou příčinu i projev mají i nádorová onemocnění střev a konečníku.

Prudká bolest náhle vzniklá v nadbřišku a putující následně do podbřišku signalizuje prasklý žaludeční vřed. Další možností pro bolest je zanícení vychlípky tlustého střeva. Bolest se lokalizuje do levé části podbřišku, kde se nachází koncová část tlustého střeva s velkým výskytem vychlípku.

Někdy zde vyřazuje bolest i z jiných orgánů. Nejčastěji ze slinivky břišní, žlučníku či žaludku. Intenzivní bolest v levém či pravém boku břicha je typická pro ledvinovou koliku. Zánět močového měchýře rovněž způsobí bolest. Kromě orgánových postižení bývají bolesti v podbřišku spjaty i s bolestmi páteře a svalů. Veškerou bolest a infekce je nutné včas léčit.