By: enoch choi

Rakovina prostaty je velmi běžné a časté onemocnění. Podle statistik v České republice s tímto onemocněním se potýká 120 případů na 100 000. Nemoc se týká mužů ve věku 70 let a více. Může se ale objevit i ve věku 45 let.

Člověk s rakovinou prostaty po odhalením může dožít okolo dalších 10 až 15 let. Záleží, v jakém stavu se muž nachází, pokud ho kromě moči nic netrápí, má velké šance, že bude ještě nějakou dobu žít. Ale objevují se potíže v sexu. Pokud se odhalí u seniora ve věku 90 let, kdy ho bolí kosti a klouby. Celkově už má potíže se hýbat, je jasné, že rakovina mu ještě přitíží.

Příznaky rakoviny prostaty

Jaké jsou tedy příznaky? Neschopnost se vymočit , objeví se krev v moči, únava, nechutenství , ztráta hmotnosti, časté močení v nočních hodinách. V některých případeche muž ani nedozví to, že rakovinou prostaty má.

Karcinom vznikne buď dědičně, nebo na základě rizikového chování jako je například nechráněný pohlavní styk. Vznikne i u kuřáků, nebo u mužů, kteří se špatně stravují. U lidí ekvatoriální rasy je velmi vysoké riziko vzniku karcinomu prostaty.

Existuje prevence?

Rakovině prostaty lze předejít, a to chráněným pohlavním stykem, zvýšenou konzumací ovoce, zeleniny, bílkovin a libového masa. Nekouřit. Omezit tuky, alkohol a chodit na pravidelné lékařské prohlídky.

Průběh a jev nemoci

Průběh rakoviny se ukáže jako jakési oslabení. Muž může mít třeba chřipku, a ta je jako prvním spouštěčem. Dále se ukazují potíže jako pomočování, nebo impotence. Což je pro muže velmi nepříjemné. Přidávají se další potíže s močením jako časté močení, nebo jen pocit potřeby močení, muž nemůže vykonat svou potřebu bez bolesti. Muž pak začne hubnout, odmítá jídlo, začnou ho bolet kosti. To už je jasné, že rakovina je v pokročilém stádiu a musí se vyhledat lékařská pomoc.

Léčba nemoci

Léčba rakoviny prostaty se přizpůsobuje podle typu pokročilosti nádoru. Je individuální podle potřeb nemocného. Léčba ne vždy je úspěšná. Pokud však muž žije kvalitní život, má šanci ho ještě dlouho žít.

Chemoterapie je na prvním místě používaná k léčbě rakovině. Není sice šance k vyléčení nádoru nebo zabránění množení nádorových buněk. Výsledek není vždy uspokojivý. Nemocný pak trpí nevolností, vypadáváním vlasů a únavou.

Vyjmutí varlat je velmi efektivním a úspěšným výkonem. Tato operace zamezí rozšíření nádoru.

Podávají se léky jménem gonadoliberin , které mají protinádorový účinek bez vedlejších účinků. V průběhu užívání se mohou objevit boleti kostí, proto je důležité včas zahájit léčbu podáváním antiandrogenu.