By: Moyan Brenn

Petr Havlíček je výživový poradce, známý člověk z pořadu Jste to, co jíte. Radí jak zhubnout pomocí stravování, ale i změnou životního stylu. Redukční diety jsou podle něho neúčinné. Tvrdí, že když člověk na chvíli přejde na úplně jiné a drastické stravování než je zvyklý, opravdu se mu nepovede si váhu udržet.

Jaká je vlastně Havlíčkova teorie?

V jeho 60 denní dietě jde o to, že se musí najít příčina, proč vlastně jsou člověku kila nahoru. Také jde o to, že by se mělo opravdu jíst vyváženě. Přejídat se nebo jíst jen saláty svědčí o nevyvážené stravě. Méně je někdy více. Je potřeba změnit jídelníček a životní styl.

To co jíme špatně nám zatěžuje organismus a proto podlehneme únavě. To samé platí i o pití. Opravdu není důležité vypít tři litry vody denně. Tělo si vezme samo co, potřebuje a někomu může i uškodit vypít tolik vody, množství přijímaných tekutin záleží na naší váze.

Tak jak to máme v hlavě nastavené, tak i přijímáme potravu. Velkými porcemi mateme naše přemýšlení, že toho sníme málo, ve skutečnosti toho sníme dost. To platí třeba o křupkách nebo chipsech.

I lidé co hodně sportují a málo jí nemají vyváženou stravu. Po sportu obvykle přijde únava, a když člověk se i špatně stravuje nebo má tendence se přejídat, váha se může zastavit a tělo je unavené.

Jak na dietu?

Můžete si sehnat jeho knihu, která se jmenuje „Jídlo jako životní styl“ kde najdete všechny možné recepty na 60 dní. Najdete tam rady a tipy, jak si váhu udržet a jaké potraviny můžete kupovat a celkově jak proměnit svůj životní styl k lepšímu.

Nejvhodnější potraviny

Tak samozřejmě zdravé, během diety si jeden den můžete dát to, co vám chutná. Ale jídelníček je dost individuální můžete si ho upravit podle sebe. Co vám vyhovuje. A nezapomeňte na to, že kvalitní stravu vám nic nenahradí. Žádné light produkty, ale pořádné syté jídlo v menších porcích.

V dietě najdete produkty jako:

  • maso
  • vejce
  • ryby
  • zelenina
  • ovoce
  • cereálie
  • rýže a luštěniny

Jaká je nejlepší rada?

Sportujte nebo alespoň udržujte nějaký pohyb každý den. Věnujte se fyzické aktivitě, ale zároveň si dopřejte i nějaký odpočinek. Spánek je důležitý. Proto neponocujte a snažte naspat alespoň sedm hodin denně. Když jdete nakupovat, běžte jen pro určité věci a snažte se nekupovat hlouposti, které vás stejně nezasytí. Ušetříte tak i úspory. Pijte tak jak si vaše řekne a jezte tak, jak si vaše tělo řekne. Stravujte se zdravě, ale jeden v týdnu si můžete dát, to co vám chutná. Nehledě na to, jak moc to je tučné. Každý si přece musí jednou udělat radost.