Zajímají vás nové a zdravé produkty, které se na našem trhu objeví? Snažíte se nakupovat kvalitní potraviny, dopřejete si jídlo se značkou BIO nebo si pěstujete vlastní zeleninu, ovoce a vyrábíte marmelády, zavařujete, abyste věděli, co přesně jíte? V tom případě vás bude jistě zajímat med manuka, získávaný z jedinečných květů keřů manuky.

V čem tkví jeho síla?

Med je léčivý, protože obsahuje chemické látky přírodního původu. Mezi nejdůležitější řadíme methylgyoxal, zkr. MGO. Největší množství má med z květů keře manuka. U nás běžně dostupný med obsahuje cca 10 mg/kg MGO, kdežto med manuka jej obsahuje od 40 do 1000 mg/kg. Manuka ale obsahuje i mnohé další, např. antioxidanty, flavonoidy, karoteny bojující proti volným radikálům nebo vitamin C.

Medy manuka působí antibakteriálně, protiplísňově, antivirově i protizánětlivě. Díky antibakteriálním vlastnostem účinně bojuje proti bakterii Helicobacter pylori, která má na svědomí žaludeční vředy, či proti bakterii zlatého stafylokoka (MRSA). Dále se užívání medu doporučuje při problémech s
refluxem jícnu, kdy se žaludení šťávy nekontrolovaně vrací zpět do krku nebo úst a nepříjemně pálí.

Dle výzkumů stačí jen tři lžičky denně a látky obsažené v medu podpoří imunitní systém v zápasení proti nádorovým buňkám. Antioxidanty poslouží proti civilizačním chorobám. Dále vám pomůže zmenšit riziko infarktu, mrtvice nebo aterosklerózy, v boji proti bakteriím způsobujícím vředy žaludku, dvanácterníku atd. Dokonce byl prokázán pozitivní vliv i na pokožku, léčbu kožních problémů – atopické dermatitidě, lupénce i akné.

Antibiotické vlastnosti přispějí k rychlejšímu překonání zánětů vedlejších dutin nosních. Bylo prokázáno, že po 2 týdnech užívání dochází ke zlepšení složení krve, zvýšení červených krvinek, růstu hladiny hemoglobinu i železa.

Jak poznat kvalitní medy manuka

Prof. Thomas Henle z Technické univerzity v Drážďanech vyvinul metodu MGO, která je jako jediná akreditována samotnou vládou Nového Zélandu. Prostřednictvím ní se určuje kvalita medu manuka a žádné jiné způsoby nejsou oficiální, neměly by být výrobci používány. Proto při koupi vždy sledujte obal a hledejte označení MGO.

Med manuka je nabízen ve 4 různých sílách (množství MNG) a konkrétní typ si zákazník vybírá dle zdravotních potíží, na které je hodlá použít. Nezalekněte se ceny, která je vyšší, než u běžných medů. Uvědomte si, že jde o mnohonásobně kvalitnější produkt a denně spotřebujete jen 3 lžičky.

Více informací najdete na stránkách medymanuka.cz ne e-mailové adrese info@medymanuka.cz.