By: Elvert Barnes

Žlučníková dieta je vhodná pro lidi s onemocněním žlučníku, žlučových cest, slinivky břišní, při žlučových kaméncích, nebo při střevních poruchách. Spočívá v omezení přijímaných tuků. Je lehce stravitelná, a proto málo zatěžuje trávicí ústrojí. V dnešní době je spíše dodržována jen jako prevence před žlučníkovými onemocněními. Při léčbě se už moc nevyužívá.

Co se nesmí jíst při žlučníkových onemocněních?

Váš jídelníček by neměl obsahovat potraviny, ve kterých je hodně cholesterolu a tuku. Proto nesmíte konzumovat tučná masa, uzeniny, sádlo, vejce a tučné sýry. Dále byste se měli vyhnout mastným jídlům. Také jsou pro vás nevhodné nadýmavé potraviny, jako jsou třeba luštěniny, okurky, česnek, cibule, zelí nebo kapusta. Není vhodné konzumovat čerstvé pečivo. Také není doporučeno celozrnné pečivo, sladkosti, kakao, či různé dresingy. Vyvarujte se pikantním jídlům. Nejezte uzené ryby, sardinky, mák, ořechy, květák, houby, hrušky, maliny, jahody, kokos, papriky, meloun, rybíz či ostružiny. K pití se nedoporučují nápoje sycené kysličníkem uhličitým, alkohol a káva.

Jídlo při žlučníkové dietě se také musí správně upravovat. Nejezte smažená jídla. Pokrmy raději duste, vařte či grilujte a to bez přidávání tuku.

Co je naopak vhodné konzumovat?

V malém množství můžete konzumovat různé margaríny, i když obsahují tuky. Dále jsou vhodná libová masa, běžné pečivo, netučné sušenky, suchary a piškoty. Ze zeleniny je vhodné jíst mrkev, celer, rajčata, brambory, petržel či listové saláty. Je doporučeno konzumovat banány, jablka, pomeranče, broskve, mandarinky, grepy, nektarinky či meruňky. Také je vhodné jíst ryby, nízkotučné mléčné výrobky, obilniny, a med.

K pití je nejvhodnější čistá neperlivá voda, či ovocné džusy.

Jak by tedy mohl vypadat váš jídelníček?

  • Snídaně: miska ovesných vloček s nízkotučným mlékem, jablko, sklenice vody
  • Svačina: ovocný salát s nízkotučným jogurtem, sklenice vody
  • Oběd: zeleninová polévka, dušené kuřecí maso s vařenými brambory, zeleninová přízdoba, sklenice ovocného džusu
  • Svačina: dva plátky toustového chleba s nízkotučným sýrem a rajčetem, sklenice vody
  • Večeře: dušené rybí filé, bramborová kaše, listový salát, sklenice vody

Při žlučníkové dietě se doporučuje jíst několikrát denně (asi co 3 hodiny) malé porce jídla. Také je velice důležité dodržovat pitný režim. Jedině tak bude dieta účinná a zbaví vás obtíží se žlučníkem.

Na závěr je třeba podotknout, že ne každému člověku s onemocněním žlučníku budou vyhovovat všechny potraviny, které jsme zařadili mezi vhodné. Každé tělo je jiné, proto je třeba řídit se hlavně podle sebe.