Dělená strava

0
205
By: DC Central Kitchen
By: DC Central Kitchen

Nevyhovují vám vaše současné stravovací návyky? Zkuste dělenou stravu. Je to upravení jídelníčku, které slouží k harmonizaci stravy a tím i ke zlepšení životního stylu. Není to žádná dieta. Původně byla vytvořena americkým lékařem Howardem Hayem a měla být určena pro pacienty s onemocněním ledvin.

Jak to funguje?

Při tomto stravování se potraviny dělí do tří skupin, podle toho, jakým způsobem se zpracovávají v trávicím traktu.

První skupinou jsou bílkoviny. Ty potřebují velmi nízké pH (kyselé prostředí), aby se strávily. Bílkoviny jsou například v mase a masných výrobcích, sójových výrobcích, vejcích, sýrech, či mléčných výrobcích. Další potraviny, které se řadí do této skupiny, jsou některé druhy ovoce (citrusy, exotické ovoce, kyselá jablka, hrušky, broskve), nebo vařená rajčata. K pití se doporučují ovocné čaje, víno či šampaňské.

Druhou skupinou jsou sacharidy. Ty naopak potřebují ke strávení vysoké pH (zásadité prostředí). Zde můžeme zařadit celozrnné výrobky, brambory, kadeřavou kapustu, cukrovou kukuřici, kaki, banány, sladká jablka, datle, fíky a luštěniny. Doporučuje se pít ovocné šťávy, sladké sirupy, nebo pivo.

Třetí skupinou jsou neutrální potraviny. Ty se tráví i v kyselém i v zásaditém prostředí. K neutrálním potravinám patří potraviny s vysokým obsahem tuku, uzené výrobky, zelenina, ořechy, houby a další. Jako nápoj jsou vhodné bylinkové čaje.

Dělená strava funguje tak, že se společně nekombinují bílkoviny a sacharidy, aby docházelo k dokonalému trávení. Proto se jeden den konzumují jen bílkoviny a druhý den zase jen sacharidy. Nebo je jedno jídlo složeno jen z bílkovin a druhé jen ze sacharidů. Musí mezi sebou ale mít velké rozestupy (minimálně 4 hodiny). Obecně platí, že by se při jednom jídle bílkoviny se sacharidy neměly kombinovat. Zároveň by ale v jídelníčku měly být rovnoměrně zastoupeny. Neutrální potraviny se mohou konzumovat vždy, buď jen jako příloha, či jako samostatné jídlo.

Také je třeba dodržovat pitný režim, jíst v klidu a v pravidelných intervalech.

Účinky

Dělená strava je vhodná hlavně při zažívacích potížích. Také je dobrá na hubnutí, avšak efekt je velice pomalý. Proto nemá smysl, pokud se nedodržuje dlouhodobě. Také může pomoct lidem s podvýživou trochu přibrat. Navíc harmonizuje životní styl.

Tato dieta je pro naše tělo velice prospěšná. Tělu při ní nechybí důležité živiny, neobjevuje se pocit hladu a díky ulehčenému trávení se nedostavuje únava po jídle. Proto je vhodná pro každého, a určitě stojí za to ji vyzkoušet.