Pokud se spojí dostatečná motivace, pevná vůle, chuť a nadšení, dokáže člověk téměř cokoliv. Jak ale poznat, kdy touha po zdravém těle a duchu hraničí s nezdravou posedlostí?

Co ortorexie vlastně je?

Možná slyšíte pojem „ortorexie“ vůbec poprvé anebo jste o této problematice již slyšeli. V každém případě jde vedle anorexie, bulimie nebo záchvatovitého přejídání o další z poruch příjmu potravy. Je méně známá, to jí však neubírá na závažnosti.

Kdo je v ohrožení?

Nejčastěji postihuje ty, kteří prosazují některý z alternativních způsobů stravování jako je například veganství, vitariánství, makrobiotika, nadšené propagátory biopotravin nebo ty, na které je vyvíjen nepřiměřený tlak, co se týče vzhledu (modelky, sportovci, veřejně známé osobnosti a podobně). Z psychologického hlediska jsou touto nemocí ohroženy spíše ženy, citlivé puntičkářky s vyšším vzděláním mezi 30 a 40 lety, ale není to samozřejmě podmínkou.

Jak ortorexii poznat?

Projevuje se chorobnou závislostí na extrémně zdravé stravě a celkově zdravém životním stylu. Nemocní ortorexií radikálně odmítají uměle hnojené, průmyslově vyráběné potraviny s obsahem umělých aromat, barviv nebo konzervantů. Zaměřují se výhradně bio potraviny a v prodejnách se zdravou výživou nebo farmářských trzích jsou jako doma. Seznam povolených potravin se však neustále redukuje, jídelníček zmenšuje, postižený hubne a trpí podvýživou, chudokrevností nebo řídnutím kostí, protože si již není jistý původem potraviny a jeho skutečně zdravou hodnotou. Vymýšlí si vlastní stravovací zásady, které postupem času vedou k omezení většiny dříve běžně konzumovaných potravin, úplnému půstu, jednostrannému stravování (zaměření se výhradně na například zeleninové šťávy) nebo závislosti na očistných kúrách. Přehnaně se také zajímají o způsob přípravy jídel nebo kvalitu a materiál, ze kterého je vyrobené nádobí a ostatní pomůcky do kuchyně potřebné k přípravě pokrmů. Jako každá jiná porucha příjmu potravy, i ortorexie začíná a probíhá v hlavě. Jde o psychické onemocnění, které postiženého omezuje nebo dokonce přímo vyřazuje z běžného života. Neustálé přemýšlení nad jídlem a jeho složením totiž zhoršuje kvalitu vnímání reality, navíc každý prohřešek proti stanovenému způsobu stravování bere ortoretik jako selhání, které doprovází výčitky svědomí a pocity viny. Nemoc zasáhne i do sociálních vazeb, protože postižený není schopen prožívat běžný život jako ostatní, co se konzumace jídel nebo návštěvy restauračních zařízení týče. Odmítá pozřít jídlo, které připravil někdo jiný a on tak neměl pod kontrolou původ použitých surovin a způsob přípravy pokrmu. V konečné fázi nemoci nedůvěřuje ani samotným prodejcům a konzumuje pouze vlastnoručně vypěstované plody. Velmi časté jsou pocity frustrace ze selhání, sebeobviňování, depresivní stavy nebo dokonce paranoia. Ortoretik je posedlý jídlem, ale jinak než anorektik. Při anorexii je cílem štíhlost, u ortorexie zdraví.

Co je spouštěčem?

Zdravé stravování je pro naše tělo jistě důležité, ale nic se nesmí přehánět. V dnešní době běžně seženeme nepřeberné množství potravin, známých i naprosto exotických, v kamenných obchodech nebo dokonce online s dodávkou až do domu. Vše máme na dosah ruky. Je to velice pohodlné, ale možná to je součástí problému. Dalším spouštěcím reflexem může být strach z nemoci nebo dokonce smrti, pokud máme ve svém okolí někoho obézního a nechceme skončit na jeho místě. Případně vnitřní problém, se kterým si nevíme rady, neumíme ho ventilovat ani popsat, a proto se upneme k tomu, co můžeme dostat pod svou kontrolu. A tou strava jednoznačně je. Jídelníček tedy máme ve vlastní režii, což nám přináší pocit bezpečí, jistoty a uspokojení, že alespoň tato část našeho života má určitý systém a řád.

Jak se vyléčit?

Léčba ortorexie není (ostatně jako u žádné z ostatních poruch příjmu potravy) jednoduchá, ale nejdůležitější je si umět problém přiznat, definovat ho a být ochoten ho začít řešit. Velkou a nezbytnou motivací pro úspěšné vyléčení je i podpora blízkého okolí a jeho chápavé jednání. I tak však může choroba po vyléčení zůstat skryta pod povrchem a jen čekat na impuls, aby se znovu probudila.

Pokud i Vy na sobě pozorujete, že je Vaše stravování nepřiměřeně zdravé a hlídání složení jídelníčku příliš přísné, zkuste si vyplnit následující test podle doktora Stevena Bratmena, který ortorexii v roce 1977 definoval. Možná Vám leccos prozradí.

  1. Plánujete složení svého jídelníčku několik dní dopředu?
  2. Přemýšlíte 3 a více hodin v průběhu dne nad dietou?
  3. Jste k sobě přísnější?
  4. Je Váš osobní život méně kvalitní od doby, co jste se začali zdravě stravovat?
  5. Dáváte přednost hodnotě kalorií nebo chuti jídla?
  6. Máte ze sebe lepší pocit, protože se stravujete zdravě?
  7. Máte výčitky svědomí, když porušíte dietu?
  8. Přestali jste konzumovat veškeré Vaše oblíbené potraviny?
  9. Komplikuje Vám Vaše dieta setkání s rodinou, přáteli nebo návštěvu restaurace?
  10. Uspokojuje Vás zdravé stravování?

Výsledek:

4 – 5 x   ANO: Zamyslete se, zda není styl vašeho stravování neobvyklý a zkuste zvolnit.

6 – 10 x ANO: Je nejvyšší čas vyhledat pomoc odborníka, s největší pravděpodobností máte vážný stravovací problém.