Matcha tea je mletý japonský čaj, kdy se speciální zelený čaj rozemele na jemný prášek. Ve 3. století n. l. byl používaný jako elixír k léčbě otoků a horečky, nebo jako léčivé tonikum.

Jak se matcha tea pěstuje a zpracovává?

Čím je tak zázračný? Především svým složením. Pěstuje se na zastiňovaných plantážích, což vede ke zvýšené produkci chlorofylu v listech. Pečlivě vybrané čajové lístky se potom nasbírají, spaří, usuší a nařežou, aby se z nich odstranily žilky a stonky.

Usušené a nařezané lístky se poté zmrazí a uchovávají se tak ve stabilní kvalitě. Takto zpracovaný čaj se nazývá tencha. Čajové listy se melou na žulových mlecích kamenech na jemný prášek.

Při přípravě běžného zeleného čaje se listy po vyluhování vyhazují. Rozemletá matcha se však ve formě prášku konzumuje celá, tudíž se do těla dostanou veškeré vitamíny, minerály, vláknina, ale především antioxidanty a cenné přírodní aminokyseliny.

Co nám nabízí?

Čaj matcha je nejen zdravý a výživný, co se obsahu živin týče, je také výborným prostředkem pro spalování tuků a pročistění organismu! Snižuje hodnotu cholesterolu i cukru v krvi, zpomaluje vstřebávání tuků a spaluje je až čtyřikrát rychleji než v běžném stavu.

Zvýšený obsah chlorofylu výrazně detoxikuje organismus od těžkých kovů a chemických sloučenin. Mimo to zklidňuje mysl, zlepšuje náladu i paměť a zvyšuje koncentraci.

Jak matcha tea připravovat?

Příprava čaje je naprosto jednoduchá. Porci matcha čaje, což odpovídá dvěma gramům, smíchejte se studenou nebo horkou vodou (2 dcl), jejíž teplota by neměla přesáhnout 70ºC a důkladně protřepejte v šejkru nebo plastové lahvi. Dle Vaší chuti můžete přidat med, limetku nebo kvalitní ovocný či bylinný sirup.

Co si z matcha tea dále připravit?

Doma si můžete připravit detoxikační smoothie nebo fresh s ovocem, zmrzlinu, kávu, ale i klasické dezerty v netradičním pojetí. Co takhle vyzkoušet povzbuzující Matchamisu, Matcha cheesecake, muffiny, rolády, matcha americké koblihy, vánoční cukroví nebo velikonočního beránka?

Nevšední matcha recepty

Detoxikační matcha drink

Smíchejte plechovku kokosového mléka, dužinu z jednoho avokáda, hrst rukoly, lžíci medu, 2 gramy matcha čaje, šťávu z limety a led, vše rozmixujte v mixéru a podávejte ve vysokých sklenicích.

Matcha zmrzlina

Dvě polévkové lžíce matcha čaje smíchejte se lžičkou cukru. Tři vejce vyšlehejte s 80 gramy cukru krupice do pěny a přidejte matcha prášek s cukrem, kůru z půlky pomeranče, pár kapek pomerančové šťávy, špetku skořice a ještě jednou prošlehejte. Čtvrt litru smetany vyšlehejte dotuha a smíchejte s připravenou směsí.

Zmrzlinu nalijte do misky a dejte do mrazáku na minimálně pět hodin. Je vhodné zmrzlinu během tuhnutí několikrát prošlehat, aby se rozrušily ledové krystaly a zmrzlina byla hladká a sametová.

Matcha Oreo

Kdo by neznal sušenky Oreo! Zkuste si je nyní připravit s náplní, kterou v obchodě určitě neseženete. Dva šálky hladké mouky smíchejte se šálkem kakaa a necelou lžičkou soli. Jeden a čtvrt šálku másla vyšlehejte se třemi čtvrtinami šálku hnědého cukru, lžičkou vanilkové a mandlové esence.

Do směsi přidejte suchou část a vše důkladně zpracujte v hladké těsto. Těsto rozválejte a vykrajujte kolečka s průměrem 5 centimetrů. Pokud se Vám těsto bude lepit, dejte ho na chvíli vyhladit, aby ztuhlo.

Připravená kolečka skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 20 minut při teplotě 160ºC. Na krém smíchejte tři čtvrtiny šálku másla, jeden a tři čtvrtiny šálku moučkového cukru, 6 gramů matcha čaje a lžičku vanilkové esence. Hotovým krémem poté spojujte upečené sušenky.

Co se z matcha tea vyrábí?

Čaj matcha a výrobky z něj koupíte především ve specializovaných prodejnách nebo e-shopech se zdravou výživou, čajem a orientálním zbožím. Kromě klasického čaje v různém balení všech velikostí můžete ochutnat puding, máslové sušenky, med, bílou čokoládu, ovesnou kaši nebo energetickou raw tyčinku s touto příchutí.

Opravdoví milovníci tohoto čajového zázraku jistě uvítají i kosmetiku s matcha výtažky – olejové sérum proti vráskám nebo vyživující bambucké máslo Karité.