Ledviny tvoří důležitou součást lidského těla. Jedná se o párový orgán, který je uložen po stranách páteře v břišní dutině. Ve fungování lidského organismu zastávají velmi důležitou roli. Jsou filtrem krve, čímž odstraňují škodlivé produkty metabolismu. Tyto škodliviny jsou z těla odváděny močí.

Jak se, ale zachovat, když se projeví bolest ledvin? Ponejvíce se s ní setkáme na podzim. Tento fakt je způsoben tím, že tělo není ještě aklimatizováno na chladnější počasí. Ale rovněž může bolest signalizovat i vážnější onemocnění. Pojďte si na následujících řádcích přečíst více informací.

Jak se projevuje bolest ledvin?

Projevuje se specificky, ale jde jí těžko rozpoznat. Často projevuje nepříjemnou bolestí v oblasti zad – hlavně v jejich střední části. Bolest se ale může přesunout i do oblasti břicha, takže si lidé často myslí, že je „jen“ bolí žaludek. Dochází i k vystřelování do páteře. Bolest mívá i různou intenzitu. Bolest ledvin může být palčivá, vystřelující, mírná nebo i velmi intenzivní až nesnesitelná. Nemusí být také stálá a může se objevovat jen nárazově.

Příčiny

Hlavní příčinou je prochladnutí. K tomu dojde velmi snadno a velice rychle. Bývá doprovázeno tupou bolestí v oblasti zad anebo břicha. Druhou příčinou je často zánět močového ústrojí. Ten je doprovázen pálivou bolestí a teplotou. Pokud se zánět močového ústrojí nezačne léčit včas, může dojít až k zánětu ledvin.

Co bolest způsobuje?

Bolest ledvin je způsobena jejich zvětšením a může se objevovat i v jiných částech těla jako jsou třeba končetiny, záda nebo podbříšek. Bolest signalizuje onemocnění močového ústrojí, které se v této fázi musí neprodleně léčit. Způsobená může být také nadměrnou konzumací alkoholu a v důsledku toho může po určité době nastat i selhání ledvin. Jakékoli tyto příznaky se nesmí podcenit.

Kdy navštívit

Pokud podobné bolesti na sobě pozorujete, okamžitě jděte k lékaři. Mohou to být právě bolesti ledvin, které mohou signalizovat některou z nemocí ledvin. Čím dříve k lékaři půjdete, tím dříve může být zahájena léčba. Nic tedy nepodceňujte. Nemoci ledvin jsou velice nebezpečné a to v každém případě.