Jaro je nádherným obdobím, kdy se konečně probouzí příroda. Rozkvétají stromy a keře, záhony hýří barevnými okvětními lístky cibulovin. Zahříváme se pod slunečními paprsky a užíváme si každé volné chvilky v přírodě. Velkou radost z jarního období ovšem vůbec nemají alergici. Právě pyly kvetoucích rostlin se na nějakou dobu stávají jejich největšími nepřáteli.

Flu cold or allergy symptom. Sick woman girl sneezing in tissue on blue. Health care.
Flu cold or allergy symptom. Sick woman girl sneezing in tissue on blue. Health care.

Pyl patří k nejrozšířenějším alergenům

Kašel, dušnost, vodnatá rýma, řezání očí, pocity pálení a svědění v krku, teplota, únava – to vše jsou jasnými příznaky alergie, tzn. nepřiměřené reakce imunitního systému na jinak zcela běžné látky. V průběhu života se projevuje až u čtvrtiny lidí, v České republice jí dokonce trpí každý pátý člověk. Vyvolávat ji mohou různé alergeny, např. potraviny, plísně, hmyzí jed, konzervační látky, prach, roztoči nebo pyl ve vzduchu.

A právě pyl trápí alergiky v jarním období nejvíce. Projeví-li se uvás alergie, určitě navštivte lékaře. Provede testy a zjistí, která rostlina vám vadí nejvíce. Neléčené alergie mohou vyústit až v těžké astma. Mnozí lidé navštěvují lékárny a vybavují se léky, které zabrání vzniku alergické reakce nebo zmírní její projevy. Tavšak než sáhnete po medikální léčbě, začněte vhodnou úpravou okolí a chování.

Nenoste si domů pylová zrnka

Nemusíte se vyskytovat jen v blízkosti lesa, parku nebo zahrady, abyste se dostali do styku s pylem. Otevřeným oknem a zachycením na oblečení či vlasech se snadnou dostanou až do interiéru. Proto vám doporučujeme:

  • méně větrejte otevřenými okny;
  • častěji měňte oblečení, nesušte prádlo venku;
  • jakmile přijdete domů, osprchujte se a umyjte vlasy – pylová zrnka se udržují na kůži i vlasech;
  • sledujte pylová zpravodajství a v období květu vašeho alergena se vyhněte pobytu v jeho blízkosti;
  • dbejte na zvýšenou hygienu lůžka – povlečení měňte alespoň 1x týdně, potah matrace perte alespoň na 60°C, zničíte tím většinu roztočů.
Mature couple making bed, focus on man holding bed sheet in background, smiling
Mature couple making bed, focus on man holding bed sheet in background, smiling

Posilněte také váš imunitní systémzařaďte do jídelníčku více ovoce, zeleniny (zejména citrusy, šípky a ořechy fungují jako přírodní antihistaminikum) a dostatečně spěte (zkontrolujte stav vaší matrace – bude-li jevit známky poškození nebo se vám na ní špatně spí, vyberte si novou matraci). Zdravý a pohodlný spánek je pro každého alergika základem pro načerpání síly k boji s nepříjemnými alergiemi.