Cesta do nemocnice

Léta přibývají, nikdo  z nás nemládne. A jednou může nastat  den, kdy nám lékař oznámí, že by to chtělo přece jen pár dní strávit v nemocnici. To je situace, kdy dojdeme domů a jsme schopní si zabalit věci, které s sebou do nemocnice budeme potřebovat.

Autor obrázku: Secom Bahia

V horším případě nás pak přepadnou zdravotní problémy akutně. Do nemocnice jedeme rychle a na nějaké shánění věcí po skříních a jejich balení není čas. Naši blízcí jsou v té chvíli většinou také vyděšení vzniklou situací, mnohdy ani není nikdo, kdo by nám věci zabalil nebo dodatečně do nemocnice donesl.

Víte, že na www.ceskapoliklinika.cz naleznete seznam všech poliklinik v České republice?

O této skutečnosti by měl každý z nás včas zapřemýšlet. Slova, mě se to netýká, copak jsem nějaký senior a podobné úvahy nejsou na místě. Náhlá hospitalizace může postihnout člověka každého věku. A přitom není problém se na podobnou situaci včas a v klidu připravit.

Každý z nás má jistě doma malou příruční tašku, kterou může na tyhle účely vyčlenit. Protože jde o první chvíle v nemocnici, kdy potřebujeme být zabezpečení, měli bychom do pohotovostní tašky uložit následující:

  • noční košile nebo pyžamo
  • župan
  • zubní kartáček + pasta na zuby
  • ručník
  • léky , které nejsou běžné, např speciální kapky do očí apod.
  • mýdlo
  • žínka
  • přezůvky
  • kapesníky
  • pro ženy spodní prádlo/kalhotky/
  • pro muže holení
Autor obrázku: MIKI Yoshihito

Takto zabalená taška pro první chvíle pak jistě najde místo v rohu některé naší skříně a my  máme klid, že  pokud by nastala tato situace a my museli rychle vyhledat nemocnici, stačí sáhnout na toto místo a vše potřebné pojede s námi. Věci na další dny nám pak v klidu donesou příbuzní při dalších návštěvách.

V pouzdře s doklady by pak měl každý z nás nosit zapsaný kontakt na rodinu včetně telefonického spojení a jméno toho, koho chceme udat jako osobu pro sdělování informací o našem zdravotním stavu. Podle nového zákona tuto osobu určuje sám nemocný. Nikomu jinému pak informace lékař nesmí podat.

Proto je třeba mít i tohle rozmyšlené dopředu a nejlépe napsané. Pak snadno personálu lístek předáme a oni bezchybně vše zapíší do dokumentace. Nikdo si neumí představit, jak je to obtížné  pro personál, když pacient nezná kontakty, neumí udat adresu a někdy ani jméno blízké osoby.

Velmi důležité je také mít u sebe starší lékařské zprávy, kde se lékař může dočíst o našich předchozích nebo chronických chorobách a podle toho tak lépe posoudit náš nynější stav.

Toto téma není zrovna radostné, ale vězte, že když se ukáže hospitalizace  jako nezbytnost, k našemu klidnému zvládnutí situace přispěje i tato maličkost, jako je  jedna kabela se základními věcmi pro naši pohodu. Proto bych apelovala na každého z vás, nepodceňujte situaci. Nemoc se nevyhýbá nikomu a o to lepší, když pohotovostní zavazadlo nebudeme nikdy potřebovat.