Kokosový olej je šetrný k přírodě, nezískává se drastickými způsoby, jako například palmový olej, a má navíc všestranné využití. Získává se z jader zralých koksových ořechů. K jeho výrobě se tedy využívá pouze plodů, nikoli celých rostlin. Má mnohé uplatnění nejen v kulinářství, ale také v medicíně nebo v průmyslu.

Pokud bychom chtěli spočítat, kde všude je možné kokosový olej využít, prsty na rukou ani na nohou by nám nestačily. Jeho využití je opravdu velmi mnohostranné.

Zdravé vaření

Kokosový olej je vhodný ve studené i teplé kuchyni a můžete ho jíst také při dietách. Jedná se o velmi zdravý tuk, který má na tělo blahodárné účinky.

Pokud máte obavy z jeho výrazné chuti, ničeho se nemusíte bát. Hodí se především k exotickým pokrmům, například k ovoci a ořechům, jeho chuť však není příliš výrazná, takže se jeho použití nemusíte obávat. Když se rozhodnete použít olej k pečení, chuť oleje nemusí být vůbec cítit, ale lze také docílit skvělého kokosového nádechu. Tuk se perfektně hodí do kokosových receptů, kde podtrhne chuť.

K péči o pokožku

Kokosový olej je tuhé konzistence, má jemnou kokosovou vůni a je bílé barvy. V teple a na kůži se ihned rozpouští a skvěle se vsakuje. Je vhodný k hydrataci celého těla.

Zde je několik tipů na jeho užití:

Rty – jemné množství oleje vmasírujte do rtů a nechte vsáknout. Olej jemně hydratuje, krásně voní a je také velmi chutný. Použít ho můžete také jako bezbarvý lesk na rty. Vaše ústa budou hydratovaná a budou také vypadat velmi svěže a získají skvělou kokosovou vůni.

Obličej – jednou týdně či měsíčně, v závislosti na typu pokožky, naneste malé množství oleje na pokožku obličeje. Stačí pouze tenká vrstva, která se rychle vsákne a zanechá pleť jemnou, vyživenou a hydratovanou.

Odlíčení – olej je vhodný také pro odstranění make-upu. Stačí použít malé množství na vatový tamponek a odlíčit se jako obvykle.

Hydratace celého těla – kokosový olej se často používá k hydrataci celého těla. Po sprchování nebo koupání ho vmasírujte do pokožky a nechte vsáknout. Nebudete čekat dlouho, olej se rychle vstřebává, zanechává pokožku hebkou, hydratovanou a nádherně provoněnou.

Hojení – pokud vás trápí suchá kůže, máte nějakou odřeninu či popáleninu, kokosový olej vám pomůže kůži vyléčit. Má výborné regenerační a také, jak již bylo zmíněno, hydratační účinky.

Vlasy – pokud máte suché a poškozené vlasy, můžete využít kokosového oleje, který můžete jako masku nanést na vlasy. Jedinou komplikací je zde to, že musíte olej nejprve rozehřát, ale úplně stačí jej promnout mezi dlaněmi, aby se rozpustil. Potom už stačí jej jenom vmasírovat do pokožky hlavy nebo jej nanést na konečky vlasů, nechat aspoň hodinu působit a následně vlasy umýt jako obvykle.

Co by vás mohlo odradit?

V případě kokosového oleje je to pouze cena. Myslete však na to, že se získává způsobem šetrným k přírodě a nijak tedy neškodí prostředí. Cena je u tohoto výrobky o něco vyšší, ale olej vám vydrží opravdu velmi dlouho, takže se koupě rozhodně vyplatí. Výrobek si můžete pořídit také v bio kvalitě.