Většina lidí si bohužel dodnes myslí, že za psychologem chodí pacienti, kteří to nemají v hlavě zcela v pořádku. Vše se ale má jinak. Pacienti, jejichž nemoci se projevují v emocích, myšlení, chování a vnímání, chodí spíš k psychiatrovi. K psychologovi chodí „naprosto normální“ klienti. Ten s nimi probere, co je trápí, a pomůže najít řešení. Přijít za ním můžete s jakýmikoliv životními obtížemi.

I když to tak navenek často nevypadá a podle fotek na sociálních sítích se kolikrát zdá, že někdo žije perfektní život, každý má nějaké své trápení. Některá jsou horší, jiná snadno řešitelná, ovšem vždycky jde hlavně o to, jak se s nimi daný člověk dokáže popasovat. Co by jednoho porazilo na kolena, druhý přečká. Není ale žádný důvod hrát si na hrdinu. Člověk by si měl umět přiznat, že je toho na něj moc a neví si s něčím rady. Jeho kroky by pak měly zamířit třeba právě k psychologovi.

S čím vším se dá jít k psychologovi?

Záleží především na rozsahu služeb konkrétní psychologické poradny. Určitě neváhejte a zamiřte si pro pomoc v případě, že si připadáte v životě nejistí, máte pocit, jako by vám vše mizelo před očima, motáte se v kruzích a nemůžete najít žádný cíl ani důvod, proč se vůbec snažit proplouvat dál světem. Nemusíte však trpět melancholickými náladami, abyste našli pomoc u psychologa.

Například PhDr. Dana Kubečková Ph.D. z pražského KTP přijme klienty s veškerými problémy párového, individuálního, rodinného i pracovního kontextu. K nejčastějším potížím, s nimiž ji lidé navštěvují, patří úzkosti a strach, nízké sebevědomí, pracovní vyhoření, pocity beznaděje, stavy osamělosti, fobie, šikana, potíže s hledáním partnera, ztráta blízkého člověka, selhání v zaměstnání, rozvodové problémy, mimomanželský vztah a mnoho dalších.

Psycholog pomůže s osobním rozvojem

KTP Praha probíhá „léčba“ v podstatě formou komunikace. Psycholog nejdříve zjistí, v čem spočívá problém – pomocí rozhovoru, rozborem vzorců chování a emocí. Pak klientovi poradí, jak by se měl v dané situaci zachovat, co ve svém životě změnit, a dodá mu odvahu i motivaci k těmto životním krokům.

Psycholog poskytuje tzv. life coaching – koučování ve všeobecných životních tématech orientované na odstranění nedostatků, zvládnutí určitých úkolů apod.

Není ostuda jít k psychologovi?

V žádném případě! Není se za co stydět. Konzultace s psychologem-terapeutem vám pomůže zkvalitnit život, zbavit se problémů a vypořádat se s tím, co vás trápí. Rozhodně není projevem slabosti požádat o pomoc, když víte, že už na to, co na vás život nachystal, sami nestačíte. Důvodem, proč se někteří lidé dívají na pacienty psychologů skrz prsty, je neznalost. V současné době se jedná o zcela přirozenou věc a nejspíš byste byli překvapení, kolika známým osobnostem pomáhá překonávat trable psychologická poradna. Na co se uzavírat se svými problémy do sebe, když na ně nemusíte být sami?