cough-syrup-2557629_640

Čas podzimních nachlazení není rozhodně nic příjemného. Jakmile se nemoc objeví, bývá těžké se opravdu vyléčit a získat opět pocit plný energie a zdraví. Co dělat v případě, že vás postihne kašel? Základem je odhalení správného typu a následně nasazení efektivní léčby. Údaje v článku však v žádném případě nenahrazují konzultaci s lékařem a jeho odborné posouzení právě vašeho zdravotního stavu.

Vlhký a suchý kašel

Vlhký kašel se jinak označuje jako produktivní a bývá doprovázen vylučováním hlenu. Jedná se o klasickou imunitní odpověď na setkání s patogeny. Tento typ nejčastěji provází běžná nachlazení a chřipky. Tělo se přirozeně snaží vyloučit hleny, které obsahují škodlivé látky. Pro léčbu se používají léky, jejichž cílem je naředit hlen a zjednodušit vykašlávání.

Druhým typem je suchý kašel. Ten je vyvolán podrážděním sliznice a nebývá doprovázen tvorbou hlenu. Nepříjemné nutkání ke kašli často bývá obtížně zastavitelné. Na léčbu se používají antitusika, která mají potlačit snahu kašlat.

Co dělat, když začnete kašlat?

Jakmile se u vás objeví kašel, zkuste odhalit jeho typ a navštívit lékárnu, kde si budete moci vybrat některý z volně dostupných léků. Pokud se jedná o závažnější problém, případně kašel neustává, navštivte svého lékaře, který vám předepíše účinnější léčbu přímo po analýze vašeho stavu. Hned jak se u vás objeví první příznaky nachlazení, snažte se zvolnit a naordinujte si více klidu, aby se tělo mohlo poprat s problémem.

Správná léčba, ale i prevence

Když už se nemoc objeví, přichází na řadu správná léčba obvykle v podobě sirupu na kašel. Ten se často doplňuje i sprejem do nosu. Jak už to ale bývá, nejlepší léčbou je důkladná prevence. Připravte svůj imunitní systém na nadcházející složité období s pomocí správné zdravé stravy, přirozeným pohybem a vhodným oblékáním podle venkovních podmínek.

Více informací o kašli a možnostech léčby najdete na https://www.vicks.cz/cs-cz/centrum-p%C3%A9%C4%8De-vicks/lecba-a-uleva-od-priznaku-chripky-a-nachlazen%C3%AD/suchy-kasel-a-vlhky-kasel