nachlazeníKterá nejčastější trápení nám může přivodit slunečné počasí a překazit tak letní radovánky? Jak jim předejít a jak zmírnit jejich důsledky? Poradíme vám!

 

Letní období plné slunce si s radostí užívá téměř každý. Bohužel se ale někteří z nás potýkají i s nepříjemnými zdravotními problémy, které s sebou letní vedra přináší.  Které to jsou? Jaká je nejlepší prevence a jak zmírnit jejich důsledky? Máme pro vás několik cenných rad!

 Vlivem počasí

1) Problémy s krevním tlakem

tlak

Tropické teploty zatěžují především srdce a cévní systém. Pocením se tělo snaží udržet stálou teplotu. Při prudké změně tlaku (například před bouřkou) se mějte na pozoru. . Náhlé ochlazení zrychlí tepovou frekvenci a zatíží srdce. Teplotní šoky mohou být závažné především pro kardiaky.

  • Prevence:

Dodržujte pitný režim! Každých 30 minut vypijte sklenici čisté vody! Pozor, s větším množstvím to zbytečně nepřehánějte. Zbytečně byste zatížili ledviny i cévní systém. Vyhýbejte se náročným fyzickým aktivitám na přímém slunci a noste pokrývku hlavy! Doma se snažte udržovat stálou teplotu. Během dne zbytečně nepouštějte léto do svých ložnic. Zastřete závěsy či žaluzie a větrejte pouze před východem a po západu slunce.

  • Řešení:

Udělalo se vám nevolno, točí se vám v hlavě nebo máte mžitky před očima? Pokud jste na veřejnosti, pomalu si sedněte, dejte si na chvíli hlavu mezi kolena a vyčkejte, až se vám udělá lépe. Pokud jste doma, dejte si nohy nahoru a poproste někoho, aby vám uvařil černý čaj s cukrem.

2) Otoky

Máte sedavé zaměstnání nebo jste těhotná? Pak je velmi pravděpodobné, že právě vás budou trápit otoky chodidel. Vysoké teploty přinášejí zátěž pro váš žilní systém a nahromaděná krev tak způsobuje otékání a pocit těžkých nohou. A nateklá chodidla vám můžou připravit bolestivou a bezesnou noc. A pro nastávající maminky je kvalitní spánek obzvlášť důležitý!

  • Prevence:

Ani v tomto případě nebude výjimkou přísné dodržování pitného režimu! Snažte se také každou chvíli měnit polohu nohou a vyjděte si během dne alespoň na krátkou procházku nebo si zajděte zaplavat.

  • Řešení:

Začněte nosit kvalitní (nejlépe zdravotní) a prodyšnou obuv. Dopřejte si lymfatickou masáž a kupte si v lékárně přípravky proti otokům. Snažte se o pravidelný pohyb nohou a ulevte si bylinnou koupelí. Vyzkoušejte Knaippovu metodu! Do jednoho lavoru napusťte studenou a do druhého teplou vodu. Nohy pak pokládejte střídavě do obou nádob.

3) Spáleniny

spálení

Není žádným tajemstvím, že sluníčko umí být v plné síle pěkně zákeřné. Rudá a spálená pokožka není pro nikoho příjemná a může vás připravit o klidné spaní.

  • Prevence:

Než se vydáte „na pospas“ slunečním paprskům, pořádně se natřete opalovacím krémem s vysokým UV faktorem. Nezapomeňte se namazat i před vstupem do vody. Sluneční záření proniká ve vodě až do hloubky 0,5m! V čase od 11-14 hodin je sluníčko nejzákeřnější, proto se raději držte převážně ve stínu.

  • Řešení:

Na spáleniny fungují mléčné produkty. Studený bílý jogurt či měkký tvaroh uleví od bolesti, posléze si na postiženou část přikládejte studené obklady. Řešením jsou také přípravky s obsahem Panthenolu či Aloe Vera.