Naložit se do vany je velmi příjemný pocit, a proto není divu, že si mnozí lidé lehnou do vany jen tak pro odpočinek. Kromě toho jsme od malička naučení, že se prostě musíme koupat každý den, abychom byli čistí, ovšem je koupání každý den tak úžasné?

Spousta času a financí

Prvním důvodem, proč byste se neměli koupat každý den je napuštění vany, které zabírá spoustu času, jednak ne se dostatečně napustí, ale také proto, že když už si vanu napustíte, chcete si jí vychutnat a pořádně si zde odpočinout, proto zde strávíte i hodinu a někteří i déle, což je samozřejmě hodně. Kromě toho, než se vana napustí, tak vyplýváte spoustu vody a pokud vanu napouštíte každý den, může se to výrazně projevit na financích. To znamená, že když každodenní koupání snížíte třeba na mytí dvakrát či třikrát týdně, tak ušetříte čas i peníze.

Popraskaná kůže

Znáte to, když jste dlouho ve vodě, tak se vám začne scvrkávat kůže na konečcích prstů, někdo tomu říká „varhánky“ a právě tento proces je důkazem toho, že voda vysušuje, což je další důvod, proč bychom měli koupání omezit. Když je pokožka vysušená, tak se jednoduše může stát, že kůže prostě popraská. To sice ve většině případů neodhalíte pouhým okem, a proto vás to netrápí, ovšem pro tělo to může být nebezpečné, protože těmito prasklinami se mohou do těla dostat různé infekce. Hlavně pokud máte kůži podrážděnou nebo citlivou či dokonce napadenou nějakým ekzémem, měli byste se dlouhému a častému koupání vyhnout.

Neubližujte imunitě

Dalším důvodem, proč bychom se neměli koupat každý den, je imunita, pokud se neustále držíte v čistotě, pak si vaše tělo nebude schopné vytvořit nějaké protilátky, veškeré bakterie, které na těle jsou, si opláchnete a přijdete nejen o ty škodlivé, ale hlavně o ty, které člověk potřebuje právě pro lepší imunitu. Někteří lidé sice říkají, že je dobré koupat se a střídat teplou a studenou vodu, abyste měli lepší imunitu i kondici, ale není to vždy pravdou, naopak i toto prudké střídání teplot může ublížit vaši kůži a může dojít třeba k popraskání.

Co když se potím?

Někteří lidé si dokážou představit, že by měli omezit mytí, protože mají strach, že by zapáchali, ovšem tomu tak není. Je pravdou, že je léto a člověk se více potí, proto se někteří koupu častěji, než třeba v zimě, pak si teda budou hůře zvykat na odvykání koupání. Je dobré se koupat tak dvakrát až třikrát denně a pokud přece jenom máte pocit, že byste zapáchali či podobně, pak si můžete opláchnout aspoň partie, jako jsou podpaží, rozkrok a obličej.

Koupání je sice velice příjemné, ale není pro člověka zdravé, proto bychom se měli naučit koupání trochu omezit. Tak kolikrát týdně se koupete vy?