Konečně jsme se dočkali jara. Pro někoho radost, pro někoho starost. Trápí-li vás alergie na jarní pyly, bojujte s nimi. Máme pro vás několik rad.

Po dlouhé zimě s nadšením vítáme jaro. Bohužel ne všichni sdílejí stejné pocity. Své by o tom mohl vyprávět každý alergik. Kvetoucí stromy rozhodně nevyhledává, spíše před nimi utíká do bezpečné zóny. Jak se bránit a zmírnit projevy jarní alergie? Čtěte dál!jarní pyl

Projevy alergie

Polinóza neboli alergie na pyly umí člověka pořádně potrápit. Každý alergik doslova vycítí přicházející jaro. U každého se ale projevuje jinak. Nejčastějšími příznaky jsou:

  • Senná a vodnatá rýma. Pocity svědění, pálení v nose a špatná průchodnost jsou nejčastějšími příznaky jarní alergie. Její dlouhodobé neléčení může způsobit silné bolesti hlavy a tzv. jarní únavu. Poraďte se s odborníkem, který sprej do nosu vám pomůže.
  • Kýchání a kašel. Zmiňovaná rýma a pocit svědění v nose může vést k opakovanému kýchání. Dráždění dýchacích cest má za následek kašel.
  • Oteklé a slzící oči. Zarudlá oční sliznice, svědění a řezání, zánět spojivek. Nepříjemné příznaky alergie silně svádí k neustálému mnutí očí. Vydržte a zmírněte projevy například pomocí kapek do očí, mnutím situaci ještě více zhoršíte!
  • Vyrážky a ekzémy. Na jarní pyly může citlivě zareagovat i pokožka. Svědivost neřešte hysterickým škrábáním, opět situaci jen zhoršíte! Pomoci vám může například mastička z konopí.

Ať už jsou vaše příznaky jakékoliv, na nic nečekejte a urychleně vyhledejte lékaře! Alergolog na základě testů diagnostikuje konkrétní alergen a posléze stanoví individuální plán léčby.

Rozhodnete-li se otálet s návštěvou lékaře, může vám neléčená alergie způsobit mnohem závažnější problémy. Velkou hrozbou může být například rozšíření alergie do dýchacích cest vedoucí až k astmatu.

Nezbytná domácí opatření

Paradoxně vás před alergii neochrání ani domácí prostředí, jestliže jste neprovedli dostatečná opatření. Která to jsou?

1) Důkladná hygiena.

Kdykoliv se vrátíte z venku domů, ihned se osprchujte a převlečte do domácího úboru. S odloženým oblečením pryč, rovnou do prádelního koše. Pyl se totiž usadí na pokožce, ve vlasech, ale i na látce. Neprovedete-li tohle zásadní opatření, pyl vás bude dráždit i  doma.   sprcha

S důkladnou hygienou je bohužel úzce spjat i intenzivní úklid. Z nábytku utírejte prach, vysávejte a vytírejte podlahu, častěji převlékejte postel do čistého.

2) Lůžkoviny a matrace. 

Nedávejte „zelenou“ jarní únavě. Dopřávejte si vydatný spánek víc než kdy jindy. V opačném případě se můžou projevy alergie kriticky zhoršovat.

Dbejte na čistotu lůžkovin a matrace! Pravidelně lůžkoviny perte a matraci větrejte. Obstarejte si lůžkoviny s aloe vera. Materiál není jen antialergický, ale zároveň blahodárně působí na vaši pokožku.

3) Správná životospráva.

Dodejte tělu pořádnou dávku vitaminu C. Imunitní systém bude lépe připraven na boj proti alergenům.