Jaký je vztah emocí a nemocí? Napoví vám jarní Festival Evolution

0
311

zdravi

Ve dnech 18. – 20. března 2016 na Holešovickém výstavišti vám poradí řada odborníků z oblasti celostní, konvenční i alternativní medicíny – začíná tradiční Festival Evolution. Touha po zdraví je přirozenou vlastností a stále více lidí stojí o informace o tom, co je pro jejich kvalitní život prospěšné. Zdraví je tím nejcennějším, co v životě máme. Nemoc nás může zaskočit nepřipravené a teprve potom si uvědomíme, že zdraví není automatická věc. Náhle hledáme řešení a odpovědi. A ruku v ruce se zdravím tělesným jde i zdraví duševní, či duchovní…

MUDr. Tomáš Rychnovský, PhD., fyzioterapeut a specialista na léčbu a prevenci bolesti v pohybovém systému, k tomu říká: „Pohled na zdraví člověka by měl být komplexní. Proto otázky „správných“ cvičení, zdravého jídelníčku či práce s myslí lze na jednu stranu zobecnit, na druhou stranu se za nimi skrývá individuální péče o jednotlivé pacienty. Důležité je, že máme nástroje, jak se starat o zdraví. Rovněž máme nástroje, jak se starat o fungující a klidnou mysl. A teď již jen zbývá se tyto principy a mechanismy učit…“

Emoce vs. nemoce?

Základním pilířem našeho zdraví je propojení mysli a těla a péče o jejich rovnováhu. O důležitosti vlivu myšlení pacienta na jeho fyzický stav dnes jen málokdo pochybuje, asi každý z nás má zkušenost s tím, že nemocný člověk, který má optimistický postoj, zvládá své potíže snáze.

Na otázku, jak moc souvisí psychický stav s tím fyzickým, odpovídá PharmDr. Margit Slimáková, nejvýraznější česká specialistka současnosti na výživu a zdravotní prevenci: „Zásadně. S náladou pod psa není příliš chuti ani sil se o sebe jakkoliv starat. Ke zlepšení zdraví nejvíce pomůže dobrá nálada a chuť pečovat o své tělo i duši. Pak už stačí jen vytrvalost. Namísto obrovských předsevzetí, která zpravidla končí jako ty novoroční, tj. koncem prvního lednového týdne, si naplánovat drobné, ale jasné kroky a tyto opakovat, dokud se nestanou zvykem, samozřejmostí.“

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., badatelka, profesorka, publicistka a autorka bestsellerů o zdravém životním stylu, doporučuje několik pravidel: 1. Dobře spát alespoň 7 hodin denně ve tmě a v klidu. 2. Alespoň mírně a podle svých možností se pohybovat – 30 minut chůze denně, omezit dlouhodobé sezení, pohybovat alespoň těmi částmi těla, které jsou toho schopné, pohybovat svým tělem vědomě a s radostí. 3. Zdravě jíst: všeho s mírou, méně je více. Jíst jednoduchou a zdravou stravu z přírodních zdrojů. Vynechat hotová jídla, sladké kupované dezerty, slazené nápoje, uměle obarvené potraviny, výrobky s dlouhodobou trvanlivostí. Zvýšit konzumaci zeleniny, každý den sníst jídlo všech chutí a několika barev. Ovoce jenom v 1–2 porcích. 4. Hlad je nejlepší kuchař, prospěšný je intermitentní půst (jíme jenom po 8 hodin denně, ve zbytku času tělo odpočívá).“

Nepřeberné množství novinek, trendů a inspirace pro zdravé tělo i duši nabídne jarní Festival Evolution, který proběhne ve dnech 18. – 20. března 2016 na Výstavišti v pražských Holešovicích. Návštěvníci najdou pod jednou střechou vše, co souvisí se zdravým životním stylem, od nákupů přes ochutnávky a poradny až po festivalové programy pro celou rodinu.

Festival, který vám nasadí brouka do hlavy

„Všichni stojíme o informace o tom, co je zdravé. Stále častěji kupujeme zboží, které je ohleduplné ke zdraví i k přírodě, podrobněji se zajímáme o původ a složení produktů, které kupujeme. Cílem našeho festivalu je představit co nejširší nabídku v tomto segmentu a poskytnout relevantní informace z více pohledů. I proto máme podtitul ´Festival, který vám nasadí brouka do hlavy´,“ říká Ctirad Hemelík, zakladatel Festivalu Evolution.

Čtyři stovky stánků s novinkami

Na festivalu se sejdou čtyři stovky tuzemských i zahraničních vystavovatelů, kteří na svých stáncích nabídnou nejnovější produkty zdravé výživy, bio potravin, přírodní kosmetiky nebo praktické ekologické vychytávky pro domácnost. A stranou nezůstanou ani novinky z oblasti výchovy a osobního rozvoje nebo témata, která vám umožní nahlédnout do sfér mimo každodenní realitu. Vystavovatelé pro letošek slibují nejen „žhavé“ novinky, ale také mnoho ochutnávek a speciální veletržní slevy.

Tři dny nabité programem

Festival Evolution, to jsou především tři dny doslova nabité programem, ve kterém svá témata představí více než 150 českých a zahraničních osobností. Na festivalu se představí lékaři zastupující konvenční či celostní medicínu, prostor dostanou praktici alternativní léčby a dojde i na osvědčené rady našich babiček. Výživoví poradci se zaměří na správnou výživu, profesionálové z oblasti kosmetiky doporučí, které přípravky zvolit a ekonadšenci se podělí o nápady, které jsou nejen šetrné k přírodě, ale pomohou i uspořit výdaje na domácnost. Tím ale program zdaleka nekončí – mezinárodní koučové poradí, jak naplno využít svůj potenciál, psychologové se podívají na naše vztahy a pedagogové představí nejnovější trendy vzdělávání pro děti i dospělé.

V hlavní roli zdravý životní styl

Odborníci z řad lékařů a výživových poradců se zaměří na zdravou stravu a zdravý životní styl a doporučí nám mimo jiné, jak se vyhnout rizikům současného způsobu stravování. Experti, kteří se zaměří na kvalitu a složení potravin a dalších výrobků, nám poradí, jak se vyznat v etiketách, jak rozeznat opravdu kvalitní výrobky a jaké mají zdravotní přínosy či rizika výrobky, které běžně kupujeme. Nejen pro ty, kteří hledají novou inspiraci do kuchyně, jsou určeny přednášky a besedy o různých výživových směrech. Ke zdravému životu neoddělitelně patří i pohyb a na Festivalu Evolution tak budou k vidění ukázky cvičení, které posilují tělo i mysl. Návštěvníci bez ohledu na věk, váhu či zkušenosti si budou moci zdarma vyzkoušet jógu pro dospělé i pro děti, taiči, indický tanec, atd.

Osahat, ochutnat, přivonět si

Obě sekce, prezentační i programová, jsou neoddělitelné a vzájemně se podporují – o čem se v rámci programu bude mluvit, to je možné si rovnou vyzkoušet, osahat, ochutnat, nebo si přivonět. Třetí březnový víkend si poznamenejte do svých diářů, protože na Festivalu Evolution byste rozhodně neměli chybět. Vše, co by Vás mohlo o festivalu zajímat, najdete na webových stránkách www.festivalevolution.cz.

Festival Evolution (Bio styl, Eco World, Zdraví, Alternativa, Osobní rozvoj)

  1. – 20. 3. 2016

Výstaviště Praha Holešovice

www.festivalevolution.cz

bnr_600x315_FE16_kolecka