Od nového roku se má předcházet tomu, aby děti jedly nezdravé potraviny, a proto je zákaz prodeje některých potravin ve školních bufetech či automatech a podobně. Rozhodně je to začátek velkého boje, avšak je jen otázkou, zda bude tento boj opravdu úspěšný.

Stop tlustým dětem

Pravdou je, že poslední dobou je velkým problémem přibývající váha u dětí a to opravdu ve velkém množství. Pravdou je, že se mnohé změnilo a to nejen zdravá strava, ale zejména aktivity dětí. Spousta dětí dává přednost svým počítačům či jiných elektronických přístrojů, než hraní si venku na pískovišti či na hřišti. Je velice prospěšné, že se stát zajímá o tělesné proporce našich dětí a chce s nimi něco dělat, neboť nadváha či její vyšší stupně mohou způsobovat různé nemoci, je třeba udělat pro to více, než jen zakázat prodávat dané potraviny ve školním bufetu či automatu.

Zakázané ovoce chutná nejlépe

Vzpomeňte si na své dětství. Vždy, když vám někdo něco zakázal, měli o tom větší chuť to udělat. A stejně tak může fungovat i zákaz prodeje nezdravých potravin ve školních bufetech. Děti tyto potraviny sice nebudou moci koupit přímo ve škole, ale o to větší chuť na ně dostanou a mohou si je koupit kdekoliv jinde. V každém městě i menší vesnici najdeme nějaký malý obchůdek s potravinami, kde si děti mohou po škole nakoupit, co budou chtít a nikdo jim to nemůže zakázat.

Zákony jsou přísné

Navíc pamlsková vyhláška je opravdu přísná, co se týče obsahu různých látek, takže mnohé školy budou muset úplně změnit sortiment i věci, které například doma neřadíme mezi nezdravé. V podstatě se budou muset soustředit na to, aby v jejich škole bylo dětem k dispozici dostatek ovoce a zeleniny, což je poměrně náročné na uchovávání, neboť jsou to potraviny, které podléhají zkáze. Mimo jiné jsou tyto potraviny běžně podávány na obědech a už tak děti o ně nejeví velký zájem.

Problém není ve škole

Pravdou je, že škola by měla děti vzdělávat a to ve všech oblastech, takže je správné, aby viděly, že ve škole dostávají zdravé potraviny, protože pak si lépe uvědomí jejich důležitost. Ovšem problém na váze přibývajících dětí není problémem školy, neboť školní stravování, tedy obědy mají striktní normy, které jsou zdraví prospěšné. Navíc tím, že škola bude v bufetu nabízet dětem ovoce namísto pečiva, rozhodně děti nepřesvědčí jíst zdravě. Všechno záleží na rodičích a jejich výchově.

Zdravé jídlo je důležité

Rozhodně je velice důležité, abychom jsme měli dostatek zdravého jídla. Avšak je jen malý podíl lidí, kteří opravdu striktně dodržují zdravou stranu, aniž by snědli například čokoládu či bonbóny a jiné pamlsky. A každý člověk jedl v dětství více nezdravých věcí a pamlsků a přesto dodnes žijí. Není dobré zakázat pamlsky úplně, ale je dobré znát nějaké meze a mít stravu vyváženou s pohybem.

Každé dítě má rádo sladkosti, tak proč bychom mu je měli zakazovat? Musíme jen určit normy a dítěti nachystat různé aktivity, aby si občas mohli zamlsat.