Jak zhubnout? S rozumem (první část)

Je zarážející, kolik žen se pokouší zhubnout pomocí různých pilulek, koktejlů nebo rádoby zázračných čajů. Kde se v lidech bere ta naivní představa o tom, že můžeme své tělo formovat jakoby zázrakem?

Autor obrázku: birgerking

Pokud si léta poctivě skladujeme tuky čokoládičkami, dortíčky a smaženými jídly, tak přece nemůžeme čekat, že nabraná kila shodíme jako lusknutím prstů za pár týdnů. Uznejte sami, pokud by zázračné tablety na hubnutí pomáhaly, neměli bychom všichni dokonalou figuru?

Opravdu je čas zapomenout na všemožné preparáty, slibující obdivuhodné výsledky. Hubnutí je boj. Hubnutí je běh na dlouhou trať a i když dokážeme doběhnout do cíle, je třeba stále dbát na to, co tělu dopřáváme a kolik energie vydáme. Hubnutí tedy není otázkou pilulí, ale celkového životního stylu. A věřte mi, čím pomaleji jdou kila dolů, tím lépe. Optimální je hubnout cca 0,5 kilogramu za týden.

Jak vlastně začít?

Nejprve je potřeba se trochu prohrabat ve své ledničce a spíži a vyřadit vše, co by tam nemělo být – sladké limonády, sladkosti, uzeniny, saláty plné majonézy… není třeba očistu své lednice nijak přehánět. Je třeba pamatovat na to, že právě zakázané ovoce chutná nejlépe. Jinými slovy, vyhodíte-li ze svého dosahu i sebemenší bonbon, budete na něj mít daleko větší chuť a v závěru jich sníte daleko víc, než za normálních okolností.

Autor obrázku: Mike

Ano, snažte se vyhýbat nevhodným potravinám, ale nikdy si nic striktně nezakazujte. Raději si ukrojte kousek salámu na chuť, než abyste o pár hodin později snědli dva rohlíky s křenovou pomazánkou a pořádnou vrstvou salámu, slaniny a uzeného sýra.

Dalším bodem je, naučit se správně nakupovat. Udělejte si čas, abyste si mohli lépe prohlédnout potraviny, které kupujete a abyste si mohli nastudovat jejich složení. Často se totiž stává, že jídlo, které vás láká hesly jako „štíhlá a fit“ či „bez tuku“ je daleko horší, než například arašídová tyčinka. Studujte nejen energetickou hodnotu, ale také pomět bílkovin, tuků, cukrů apod. Chemii se, pokud možno, vyhýbejte jako čert kříži.

Dalším důležitým pravidlem při nakupování potravin je již výše zmíněné heslo „bez tuku“. Jistě si teď myslíte, že vás chci nabádat, abyste kupovali vše bez tuku, bez cukru a bez všeho, co je dobré. Nevím jak vám, ale mě osobně přijde odtučněné mléko přímo odporné. Nízkotučný jogurt mi vážně vůbec nechutná. A jíst celé dny jen zelí a zrní, to taky není nic pro mě.

Chcete-li zhubnout a postavu si udržet, dopřejte tělu přirozené věci! Kupte si klidně tučný jogurt. Udělejte si k snídani omeletu na másle. Napijte se sladkého džusu. To vše je pro tělo přirozené a potřebné! A právě fakt, že si tohle neumíme přiznat nás pomalu směřuje k obezitě, protože v podstatě bojujeme proti přírodě a to vede k přejídání.