Rozhodli jste se, že se začnete hýbat a přemýšlíte o fotbale? Tento kolektivní sport je skvělou volbou. Než se ale do toho pustíte, je potřeba pořídit si základní vybavení – fotbalové kopačky. Jak vybrat ty správné pro rekreační hraní?

Dnes je na trhu celá řada kopaček. K dostání jsou v různých tvarech, materiálech, barvách i designech. Zorientovat se v tom jako laik je poměrně těžké. V tomto článku vám přinášíme několik tipů a postřehů, které vám výběr vhodných kopaček ulehčí.

Na jakém povrchu budete hrát?

Než se pustíte do jakéhokoliv výběru, je nutné si uvědomit, na jakém povrchu budete nejčastěji hrát. Terén hraje zásadní roli. Každý povrch je totiž jiný, a tak se i kopačky liší.

Správná kopačka by vám měla zajistit stabilitu, přilnavost, dobrý odpich a dobré chování na konkrétním povrchu. Pokud použijete kopačky na nevhodném terénu, připravujete se jednak o možnost reklamace a ještě vám hrozí nepříjemné zranění. Dejte si na to proto pozor.

Terény:

  • pevný přírodní terén (travnaté suché přírodní povrchy, lehce mokré povrchy) = FG (firm Ground) – kopačky s tímto označením disponují 10 až 14 špunty, které jsou různých druhů, a poskytují dobrou stabilitu, jsou ideální do základní výbavy každého fotbalisty,
  • měkký přírodní povrch = SG (Soft Ground) – jedná se o kopačky se 6 kovovými kolíky, které jsou určené pro mokré, podmáčené a blátivé přírodní povrchy, využívají se pouze do terénu, který umožňuje plné zapíchnutí kolíků,
  • tvrdý přírodní povrch = HG (Hard Ground) – kopačky s tímto označením se používají v prostorách, kde z větší části chybí tráva, tento druh kopaček má nízký profil a celou řadu nízkých špuntů,
  • umělý povrch = AG (Artificial Ground) – ideální pro nejnovější typy umělé trávy.
  • tvrdý umělý povrch = AT, TT, TF – turfy jsou ideální pro použití na umělé trávě, škváře nebo zledovatělém povrchu, jsou totiž vybaveny nízkým profilem a celou řadou malých odolných špuntíků, které zajišťují noze stabilitu,
  • vnitřní prostory = IN (Indoor) – pro halový fotbal a futsal jsou ideální sálovky s hladkou podrážkou, které nacházejí uplatnění i při venkovním street fotbálku.

Důležitý je také materiál

Druhým velmi důležitým kritériem je volba materiálu. Na výběr je ze dvou možností – kůže nebo syntetika. Oba tyto materiály mají své výhody i nevýhody, takže záleží na vašich preferencích.

Kopačky z kůže

Kožené kopačky jsou klasikou. Proto i výrobci kopaček, které se zaměřují spíše na výrobu bot ze syntetických materiálů, nabízí několik kožených modelů. Zmínit můžeme například kopačky Adidas Mundial.

Pro výrobu se využívají různé druhy kůží – klokaní, telecí, kozí atd. Kožené kopačky jsou oblíbené pro svou pohodlnost, prodyšnost, měkkost a také díky skvělému kontaktu s balonem. Dokážou se noze hezky přizpůsobit.

Mějte ale na paměti, že se jedná o materiál, o který je nutný se starat. Po každém použití je očistěte a jednou za měsíc jim dopřejte více péče.

Kopačky ze syntetiky

Kožené kopačky mají problém s vyšší váhou a nacucáváním vody, proto výrobci začali experimentovat se syntetickými materiály. Syntetické kopačky jsou dnes už na takové úrovni, že dokážou v mnohém kožené boty předběhnout.

Vzhledem k tomu, že se jedná o umělý materiál, lze kopačky vyrobit v mnoha podobách. Často jsou vylepšeny zajímavými technologiemi a dalšími vychytávky. A neustále se rok co rok vyvíjí.

Oproti koženým kopačkám nenabízí tolik komfortu a nedokážou se tolik přizpůsobit vaší noze. Za to jsou ale mnohem lehčí, nenáročné na údržbu a dostupné v mnoha designech.

Kopačky musí být pohodlné

Boty vám musí prostě padnout a musí vám být na nohou příjemné. Jedná se však o individuální záležitost, proto je nejlepší boty vyzkoušet, projít se v nich, zjistit, zda vám někde něco netlačí nebo naopak nejsou příliš volné.

Cena kopaček

Posledním kritériem by měla být cena. Než se pustíte do výběru, vymezte si maximální možnou částku, kterou jste ochotni do kopaček investovat. Podle ceny jsme rozdělili kopačky do několika skupin. Ty jsou ale čistě orientační:

  • do 1 000 Kč – pokud se nejedná o kopačky ve slevě, pak se jedná o boty, které nemají moc co nabídnout,
  • 1 000 – 2 000 Kč – ideální pro rekreační a méně náročné hráče, kopačky v této cenové relaci nemají moc vychytávek,
  • 2 000 – 3 500 Kč – velmi kvalitní kopačky střední třídy, nabízí lepší odolnost a životnost,
  • nad 3 500 Kč – dostanete kopačky, které jsou vyrobeny z top materiálů a nejnovějších technologií.