Kočka si vytrhává srst? Může se jednat o plísňovou infekci

0
773

Sametový kožíšek – to je jeden z charakteristických rysů mnoha koček, ať už se jedná o jakoukoliv rasu. Ovšem stačí, když kočka chytí sebemenší kožní infekci (mezi největší nepřátele patří plísňová kožní onemocnění)  – brzy to bude mít odraz i na stavu její srsti.   

Jak to vypadá v praxi?

  • V prvních týdnech po infekci se nemusí projevit příznaky onemocnění. Infikované kočky jsou na první pohled zdravé, ale jsou již roznašeči infekce.
  • U některých koček probíhá onemocnění jen s nepatrnými příznaky, přičemž mohou být trvale zdrojem nákazy.
  • Obvykle se kožní plísně projeví silným svěděním, kočka si vytrhává srst. Na kůži se objevují okrouhlá zarudlá ložiska pokrytá drobnými šupinkami. Hojí se od středu a rozšiřují se do mapovitých skvrn. Rozlišení, zda se jedná o plíseň Mikrosporon nebo o Trichofyton je možné uskutečnit rychlou kultivací z kožních seškrabků a srsti. Optimální metodou léčby je příslušná vakcína.

Mezi léčivé přípravky, které můžou v tom případě pomoci, patří různé masti. Tu je ovšem ten problém, že je kočka většinou olíže.

Nevadí to ale pokud se jedná o veterinární přípravek EnteroZOO. Urychluje hojení poranění a jízv na pokožce – stačí jej namazat na příslušné místo. Pokud se rány ještě nezačaly hojit, je dobře dát na bolavé místo obvaz a zamezit tak případnému olizování přípravku. Pokud si kočka bolavé místo přece olíže a přípravek se dostane do trávícího traktu, tak neztratí na účinnosti i tam: naváže na sebe látky, jež organismu neprospívají a odvede je přirozeným způsobem ven (se stolicí). Podání přípravku probíhá většinou bez jakýchkoliv komplikací, neboť přípravek nemá chuť ani zápach. Každopádně návštěva veterináře je nutná i v případě, že se zvířeti ulevilo.