Díky očkování ochráníme svoje psí mazlíčky před smrtelnými nemocemi. Některé choroby, jako vzteklina, je nutné očkovat i ze zákona. Na jiné nemoci je očkování doporučené, jedná se o parvovirozuleptospirózu a psincový kašel.

Psincový kašel se šíří velmi rychle, je způsobem celou řadou patogenů – virů a bakterií, virem parainfluenzy a bakterií Bordetelly bronchiseptica, a ještě dalšími. Příznaky psincového kašle jsou záchvaty kašle, vysoká horečka a únava. Je to infekční zánět hrtanu a hltanu, kašel působí, jakoby se pes dávil. Může se jím nakazit pes jakéhokoliv stáří, proto se vyplatí nechat psa naočkovat. Inkubační doba je do tří dnů, takže se příznaky od nakažení projeví rychle. Kašel se přenáší kapénkovou infekcí a kontaktem s nemocným psem. Pro spolkovou činnost na psích cvičácích bývá toto očkování vyžadováno, pro bezpečnost psů. Pes se může nakazit také v parcích, nebo na výstavách.

Jistě je tedy na místě nechat svého psího kamaráda naočkovat, a ušetřit sobě a především jemu nepříjemné chvíle. Těžší průběh onemocnění mívají štěňata, kvůli nevyspělému imunitnímu systému. A také starší psi, kteří již bývají oslabeni. Nebezpečím v těchto případech je vyvinutí kašle v zápal plic.

Jestliže tedy zvažujete očkování svého psa proti psincovému kašli, navštivte veterinární ordinaci. Veterinář Vám poskytne bližší informace, spolu s očkovacím kalendářem na psincový kašel. Imunita po očkování nastupuje do 3 dnů. V případě nákazy je také důležitá izolace nakaženého psa.

Naše veterinární ordinace v Brně se postará o Vašeho pejska a zaručí Vám očkováním bezpečné období v přítomnosti dalších psů. Vakcinace utlumí příznaky psincového kašle, zkrátí dobu případné léčby a sníží celkově riziko dalšího šíření kašle mezi ostatní psy. Navštivte naši ordinaci, zodpovíme všechny Vaše otázky ohledně očkování.