Krůta – od vidlí po vidličku

0
283

Krůta se podává na evropské stoly od 16. století. Od té doby uplynulo už tolik let, že jsme ji lépe poznali, zejména z hlediska chovu. V současné době díky těmto znalostem můžeme zajistit optimální podmínky růstu, což má vliv na kvalitu a bezpečnost masa, které se dostává na stoly spotřebitelů. Zde je několik klíčových informací a pravidel, se kterými stojí za to se seznámit, pokud jde o chov krůt.

Krmení krůt

Krůty mají ze všech hospodářských zvířat nejvyšší požadavky na prostředí a výživu. Jejich farmový chov vyžaduje rozsáhlé znalosti a velmi přesné dodržování technologických a hygienických postupů a také zajištění dobrých životních podmínek. Prof. Dr. hab. Jan Jankowski z katedry drůbežářství Fakulty bioinženýrství zvířat Varmijsko-Mazurské univerzity v Olsztynu říká, že krůty mají stravu bohatou na různé složky. Co tedy najdeme v krmivu pro krůty? Vysoce kvalitní obiloviny, hlavně pšenici a kukuřici, a také vysoce proteinový extrahovaný šrot (vedlejší produkty vzniklé při extrakci oleje ze semen): sójový, řepkový a slunečnicový, slunečnicová semínka a sójový olej.

Podmínky prostředí

Krůty jsou choulostiví ptáci nároční na podmínky chovu, vyžadují proto zvláštní péči. Odborníci, kteří zkoumají jejich chování, uvádějí, že je to druh, který se snadno stresuje a znervózňuje. Právě proto je třeba při jejich chovu brát v úvahu takové faktory, jako je například vhodná intenzita zvuků, aby hluk zvířatům nevadil. Dr. hab. Monika Michalczuk z Ústavu chovu drůbeže Fakulty vědy o zvířatech Hlavní školy venkovského hospodářství ve Varšavě upozorňuje také na to, že výrobci ke splnění zvýšených požadavků na kvalitu drůbežího masa musí brát v úvahu také podmínky prostředí v drůbežárně, jako jsou teplota, vlhkost vzduchu, vhodná intenzita světla nebo zoohygienické podmínky.

Krůta je pták, který vzhledem ke svým vlastnostem potřebuje od majitelů zvláštní a klidné zacházení. To znamená, že lidé, kteří s ní denně přicházejí do styku, musí mít mírnou povahu. Je to jeden z faktorů zaručujících těmto ptákům dobré životní podmínky.

Vysoké výrobní standardy

Jaké právní předpisy zaručují spotřebitelům nadprůměrnou kvalitu a bezpečnost masa, včetně krůtího masa? Jednou z klíčových otázek potravinového práva v Evropské unii je koncept „od vidlí po vidličku“. Jako jedna z hlavních zásad byl v EU zaveden již v roce 2002 (nařízení č. 178/2002). Tato myšlenka je založena na aktivitě všech účastníků potravinového řetězce – od kontroly zdrojů původu zvířat a jejich správné výživy přes porážku až po balení a přepravu. V souladu s předpoklady plné transparentnosti jednotlivých výrobních fází byla v celé Evropské unii zavedena kontrola bezpečnosti potravin, která umožňuje identifikaci jednotlivých účastníků potravinového řetězce v každé fázi výroby výrobku, a koncovému uživateli zaručuje bezpečnost a vysokou kvalitu výrobků. Podrobný popis norem a právních předpisů týkajících se obecných zásad a požadavků potravinového práva a postupů v oblasti bezpečnosti potravin lze najít v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002.

Pod křídly kvality

Informace o nutriční hodnotě krůtího masa produkovaného v Evropě a jeho vysoké kvalitě, vyplývající z přísných pravidel a postupů EU a vnitřních předpisů členských států, jsou předmětem programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“. Jeho účelem je zdůraznit specifické rysy zemědělských výrobních metod EU a vlastnosti zemědělsko-potravinářských výrobků EU na vnitřním trhu EU. Iniciátorem kampaně je Celostátní rada drůbežářství – Hospodářská komora (KRD-IG).
Více informací na www.wingsofquality.eu