Krůtí maso pro fyzicky aktivní osoby

0
361

Jezdíte na kole, běháte, nebo jednoduše chodíte na dlouhé procházky se psem či hrajete fotbal se svým dítětem? Každá forma fyzické aktivity je nad zlato. Stejně tak důležitá je správně vyvážená strava, ve které nesmí chybět skupiny výrobků uvedené v doporučeních Národního centra pro výživové vzdělávání. Jednou z těchto složek je bílé maso, které se pro cvičící osoby může ukázat jako obzvláště důležité.

Co je vhodné tělu dodat?

Pro udržení dobré formy a kondice je během provozování sportu důležité nejen to, jak cvičíme, ale rovněž to, co jíme. Fyzicky aktivní osoby by měly věnovat zvláštní pozornost složení výrobků, z nichž jsou jídla připravována, a zároveň i vhodnému množství a velikosti porcí. Cvičící lidé by neměli zapomínat mimo jiné na maso, především na bílé, například krůtí. Proč? Argumentů je mnoho.

Krůtí maso má vysoký obsah bílkovin (především trup, prsa a stehno bez kůže), které přispívají k růstu svalové tkáně a pomáhají udržovat zdravé kosti. „Rolí bílkovin jako složky stravy je dodat tělu bílkovinný dusík a exogenní aminokyseliny. Maso včetně krůtího je považováno za zdroj plnohodnotných bílkovin, což znamená, že jeho konzumace zajišťuje dusíkovou bilanci v organismu a dodává exogenní aminokyseliny v proporcích, které umožňují jejich maximální využití v syntéze tělesných bílkovin,“ vysvětluje dr. Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka a expertka programu “Krůta z Evropy – pod křídly kvality”.

Další důležitou složkou pro sportovce může být draslík. Krůtí maso je zdrojem draslíku, který se podílí na správném fungování nervové soustavy a svalů.

Stejně tak důležitý je pro fyzicky aktivní osoby přísun vitamínu D a vitamínů ze skupiny B. Je nutno pamatovat na to, že krůtí maso je zdrojem vitamínu B3, B6 a B12. Niacin (B3) pomáhá udržovat zdravou kůži a přispívá ke zmenšení pocitu únavy a vyčerpání. Vitamín B6 se podílí na správné syntéze cysteinu a vitamín B12 přispívá k udržování správného energetického metabolismu. Neocenitelná je rovněž role vitamínu D, který přispívá k udržování zdravých kostí a správnému fungování svalů.

Jednoduché recepty na plnohodnotná jídla

Pohybová aktivita často vyžaduje obětování času a nasazení. Pokud k tomu přidáme rovněž hodiny strávené v práci nebo domácími povinnostmi, zbude nám sotva pár minut během dne na přípravu plnohodnotných jídel. Níže představujeme 3 jednoduché a rychlé recepty na jídla s krůtím masem pro fyzicky aktivní osoby.

 

Barevný salát s krůtím masem, zeleninou a špetkou sezamu

Ingredience na 2 porce:

– 400 g krůtího prsa s oblíbeným kořením

– směs salátů např. s rukolou, ledovým salátem nebo kozlíčkem polním

– hrst koktejlových rajčátek

– ½ salátové okurky

– 1 menší červená cibule

– 1 pečená červená řepa

– sezam

– vinaigrette

 

Příprava:

  1. Krůtí prsa nakrájíme na drobné kostičky a marinujeme v oblíbeném koření, např. sladké a ostré paprice nebo majoránce s malým množstvím olivového oleje. Necháme odstát na min. 1 hodinu.
  2. Salát natrháme na drobné kousíčky a nasypeme do misky, následně polejeme několika kapkami vinaigrette omáčky a promícháme.
  3. Přidáme nakrájenou červenou řepu (na proužky), rajčátka, okurku a červenou cibuli (proužky).
  4. Mezitím v troubě grilujeme nebo pečeme nakrájené krůtí maso a následně jej přidáme do salátu.
  5. Celek posypeme na pánvi opraženým sezamem a promícháme. Podáváme samostatně nebo s celozrnným tmavým pečivem.

Majoránkové krůtí stehno s pohankovou kaší

Ingredience na 2 porce:

– 400 g krůtího stehna

– 1 lžíce soli

– 2 lžíce sladké papriky

– 4 stroužky česneku

– hrst majoránky

– 200 g nepražené pohankové kaše

– 150 g mraženého špenátu

– řepkový olej na smažení

– sůl, pepř pro ochucení

 

Příprava:

  1. Krůtí stehno dobře osolíme, následně je potřeme česnekem a posypeme velkým množstvím majoránky a sladké papriky. Mezitím předehřejeme troubu na 220˚C.
  2. Maso vložíme do rukávu na pečení a zalijeme menším množstvím vody (cca půl sklenice). Rukáv svážeme a vložíme v pekáči do rozehřáté trouby na 15 minut. Po uplynutí této doby snížíme teplotu na 180˚C a pečeme hodinu.
  3. Na rozehřátou pánev se lžící oleje přidáme mražený špenát. Dle svého uvážení jej okořeníme solí a pepřem.
  4. V kastrolu vaříme pohankovou kaši. Po uvaření kaše do hrnce přidáme špenát a celek promícháme.
  5. Na talíř dáme špenátovou pohankovou kaši a následně na ni položíme pečené krůtí stehno.

Jemné krůtí plátky na kokosové rýži

Ingredience na 2 porce:

– 400 g krůtích plátků

– 200 g rýže basmati

– 4 lžíce strouhaného kokosu

– 2 červené papriky

– 2 lžičky kokosového oleje

– ½ sklenice vody

– 1 lžička medu

– 1 lžička vinného octa

– himálajská sůl

– pepř

Příprava:

1. Troubu rozehřejeme na 160˚C a vložíme do ní strouhaný kokos. Pražíme jej dozlatova. Mezitím připravíme papriku, kterou nakrájíme na proužky.

2. Následně vaříme rýži basmati a do vody přidáme pražený strouhaný kokos.

3. Krůtí maso nakrájíme na drobné kostičky a okořeníme solí a pepřem.

4. Následně maso osmahneme na kokosovém oleji a přidáme papriku. Celek zalejeme vodou smíchanou s octem a medem. Tímto způsobem krůtí maso dusíme po dobu cca 20 minut do odpaření omáčky.

5. Na uvařenou rýži položíme krůtí maso s dušenou paprikou.

Více kulinářských inspirací a materiálů týkajících se programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” najdete na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” je informačně-propagační program, jehož účelem je zdůraznění zvláštních vlastností evropské produkce a charakteristiky evropských zemědělsko-potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU. Přísná pravidla a postupy EU, a interní předpisy členských států garantují vysokou kvalitu evropského drůbežího masa. Úkolem kampaně je vzdělávání spotřebitelů v rozsahu nutričních hodnot a kvality krůtího masa.