Jakákoliv sportovní či pohybová aktivita je důležitá pro udržení a růst svalové hmoty. Trápí-li vás však nadbytečný tuk v oblasti pasu, tak vězte, že s ním se dá něco udělat pouze stravou. Překvapivé, ale pravdivé. Nezdravý jídelníček a nepravidelnost stravy nahrávají ukládání tzv. viscerálního tuku v oblasti pasu.

Nebezpečí útrobního tuku

„Pro tento druh tuku je charakteristické, že prorůstá břišní dutinou a obaluje orgány. Je-li ho příliš tak začne škodit vnitřním orgánům tím, že zabrání jejich správné výživě a prokrvení. Dokonce může vést k selhání orgánů, neboť je svojí přítomností deformuje,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Enormní přítomnost viscerálního tuku tedy není jen estetický problém, ale zejména nese rizika zdravotní. Útrobní tuková tkáň je v porovnání s podkožním tukem velmi aktivní. „Vylučuje více zánětlivých látek pro náš metabolismus a záškodničí vůči endokrinním žlázám a hormony tak nemohou cirkulovat naším krevním oběhem. To může mít za následek inzulinovou rezistenci, a tedy rozvoj diabetu mellitu 2. typu. Dalšími zdravotními obtížemi z mnoha jiných mohou být kardiovaskulární komplikace, riziko únavových zlomenin a osteoporózy či ovlivnění plodnosti,“ dodává Kateřina Šimková, která sestavuje zdravé dietní jídelníčky pro krabičkovou dietu.

Mám, či nemám moc viscelárního tuku?   

Orientačně můžeme množství tuku odvodit od obvodu pasu. Vystačíme s krejčovským metrem, který má doma asi většina z nás. Čím větší obvod pasu máme, tím větší je pravděpodobnost výskytu viscerálního tuku. „Udává se, že riziko přítomnosti útrobního tuku stoupá u mužů při obvodu pasu nad 94 cm, u žen nad 80 cm. Přesné hodnoty lze zjistit měřením na diagnostických přístrojích, tzv. bioimpedancí. To je analýza založená na měření elektrického odporu lidských tkání pomocí slabého elektrického impulzu a vychází z toho, že odpor jednotlivých lidských tkání se liší dle obsaženého množství vody,“ zmiňuje Kateřina Šimková. Viscerální nebo také útrobní tuk není doménou pouze obézních jedinců. Dostupné výzkumy poukazují na to, že až polovina žen s normálním indexem tělesné hmotnosti tzv. BMI se potýká s nadměrnou přítomností viscerálního tuku.

Liposukce ani cvičení nezabere. Řešení přináší strava

Jediným opravdu účinným opatřením proti útrobnímu tuku je pravidelný a vyvážený jídelníček, který bude mít zastoupení všech makroživin, tedy zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin. Nežádoucí je konzumace nasycených mastných kyselin, neboť ty se významně podílejí na jeho ukládání. „Málokdo ví, že podhoubím pro vznik útrobního tuku je i cukr, který je z 50 % tvořen fruktózou. Zhruba 10 g přijaté fruktózy játra přemění na 3 g viscerálního tuku, pokud fruktóza není v kombinaci s vlákninou, což je případ třeba ovoce. Proto bychom se měli dlouhodobě snažit o snížení konzumace cukru a potravin, které ho obsahují. Nevíte-li si rady s ozdravením jídelníčku a jak se zbavit nežádoucích potravin, vyzkoušejte krabičkovou dietu. Výživová skladba jídel a jejich složení vzniká pod taktovkou nutričních odborníků a o chuťovou stránku i šetrnou přípravu pokrmů se postarají kuchaři. Na vás zůstane jen přichystané jídlo v určený čas sníst,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Profesionální dietní jídelníčky od renomovaných poskytovatelů krabičkové diety vám mohou být inspirací, jak se v budoucnu svépomocí racionálně a udržitelně stravovat.