Zavřete se do koupelny

Autor obrázku: Bob Peters

Kvůli páře nemusíte dělat neustále nové vývary a čaje, můžete se zavřít i do koupelny, pustit horkou sprchu a vychutnat si skvělou atmosféru a očistu. Nejenom, že se budete cítit fajn a svěže, ale horká voda udělá dobře bolavým dutinám a ucpanému nosu.

Česnek nejenom proti upírům

Česnek je univerzální léčivo, které zabírá i na ucpaný nos! Česnek je účinný proti virům a bakteriím. A pokud necítíte vůni jídla a chcete si jídlo náležitě vychutnat, ochuťte ho česnekem!

Pozor na nosní kapky

Nosní kapky používejte s mírou. Obsahují totiž dekongestanty, které sice zmenšují otok sliznice a zlepšují průchodnost nosu, ale pokud je budete používat déle než pět dní, mohou ucpaný nos ještě zhoršit. Jaký paradox.

Solný roztok

Vypláchnutí nosu solným roztokem snižuje otok sliznice, odstraňuje nečistoty a mikroorganismy. Solný roztok se dá sice snadno vyrobit i doma, ty z lékárny jsou ale mnohem účinnější například nosní sprej s obsahem mořské soli. Navíc vyplachovat nos můžeme i pravidelně a rýmě tak i předcházet, protože žádné nežádoucí účinky neexistují.

Autor obrázku: Colin Dunn

Vitamín C

Když tělo bojuje s bakteriemi a viry, potřebuje co nejvíce vitamínů. Hlavně vitamín C, který je obsažen v ovoci a zelenině. Pokud nemáte chuť na nějaké to jablko nebo hrušku, můžete se spolehnout na doplňky stravy z lékárny, které vám vitamíny zaručí.

Krémy

Nezapomeňte svůj nos mazat! Pokožka v nosní oblasti trpí, když máte rýmu. Kapesník ji dokáže krásně sedřít a vy určitě nechte vypadat jako sob Rudolf. Mazání je základ. Nejlepší na rozbolavělou a začervenalou nosní pokožku je krém s obsahem heřmánku či mentolu.

Spánek

I spánek je univerzální lék na všechno. Ucpaný nos je sice nepříjemný v noci, protože brání volnému dýchání a spánku, ale nedostatek spánku dokáže oslabit náš imunní systém a tím prokáže virům službu. Pokud to jde, odpočívejte i během dne.

Jak se rýmě vyhnout?

Neexistuje lék, který by dokázal rýmě předcházet. Nejúčinnější je se infikovaným vyhýbat. A to není vždy zrovna nejlehčí. Určitě ale pomůže, když si budete pravidelně mýt ruce, nebudete brát do rukou předměty, kterých se dotýkala osoba s rýmou, větrejte v místnostech a neoslabujte svůj organismus kouřením či většími dávkami alkoholu.