Bolest zad kvůli špatnému usazení

Autor obrázku: Beth Scupham

Jistě se už každý někdy v životě setkal s bolestí zad – někdo méně, jiní zase více. Jedna z nejčastějších příčin jsou shrbená záda, k čemuž dochází zejména při sedění – ať už na židli, lavici, stoličce apod. Důvod je prostý – člověk si sedne tak, tak je mu to pohodlné – když ho pak ale bolí záda každým dnem více a více, hledá všelijaké způsoby, jak se bolesti zbavit – vyzkouší vše od babských rad, přes obklady i léky na bolest. Ovšem skutečnost, že stačí mnohem méně, si mnohdy nechtějí připustit.

Sedíte tak, jak se Vám to zdá nejlepší

Ne vždy je možné, aby se člověk usadil tak, jak je zvyklý z domova či z práce. Ne každý má totiž k nabídnutí stejný, anebo alespoň podobný, nábytek. Proto lze dobře pozorovat, že si člověk sedá jinak do křesel, na židle, na stoličky apod. Některý sedací nábytek má opěradla mírně vypoulená, jiný zase rovná, anebo prohnutá. A člověk, aniž by si to uvědomoval, si ve většině případů přizpůsobí páteř opěradlu, o které se opírá.

Sedací práce nemusí být výhra

Lidé obvykle hledají takovou práci, kde se co nejméně nadřou a neztratí tak energii. A právě proto často vyhledávají práci, ve které mohou sedět na židli třeba u počítače, a jejich maximálním pohybem bude, dojít si na záchod. Právě v těchto případech ale dochází velmi brzy ke zkřivení páteře (skolióze), což může vést i k úplnému kolapsu páteře i pánve (pouze v extrémních případech). Ovšem už i mírné zakřivení páteře může způsobovat nechtěnou bolest, která pak může mít vliv nejenom na Vaši práci, ale i na Váš osobní život.

Když je židle součástí Vašeho života

Pokud jste zvyklí sedět dennodenně dlouhé hodiny, anebo je to potřeba při Vaší práci, měli byste si zvolit správnou židli (případně kancelářské křeslo), která bude poskytovat oporu nejenom Vašim zádům, ale i pánvi a stehnům. Materiál a tvrdost židle (kancelářského křesla) jsou také velmi důležité – při dlouhém sezení se můžete přesedět a začnou Vás bolet stehna – po delší době může přejít bolest i do zad. Není proto od věci, čas od času se protáhnout.

Prevence a náprava

Autor obrázku: Victor1558

Abyste předešli nepříjemným a nechtěným problémům s bolestmi zad, které jsou způsobeny nesprávným usazením na židli a špatným držením těla, budete se muset přemoci a vložit do toho nějakou energii navíc. Držení zad v rovině může být zpočátku otravné, avšak časem si můžete zvyknout. Pokud ale přeci jenom dojde k pokřivení páteře a následným bolestem, nemusíte běhat hned po doktorech či do lékárny pro léky na bolest, ale postačí Vám několik jednoduchých cviků, díky kterým si záda protáhnete a postupem času si je opět srovnáte.

Základní cviky

Důležitý je i sport a cvičení. K nejzákladnějším cvikům, které Vám pomohou narovnat křivá záda, patří cvik, kdy stojíme na čtyřech a zhruba 10krát zvedneme postupně obě ruce, za nimiž budeme otáčet hlavu, dokud to půjde.

Dalším velmi používaným cvikem jsou sedlehy s pokrčenými nohami, či tlačení končetin co nejvíce k hrudi (vždy horní a dolní končetinu křížem).

Velmi častým, i když neoblíbeným cvikem, je leh na břiše a zvedání rukou i nohou co nejvíce to jde.

Všechny cviky jsou protahováním zad a pánve – aby však byly účinné, je třeba jich dělat mnohem více (existuje jich několik desítek) a dělat je důkladně.