Afta, žába, každý tomu říká jinak, ale vždy jde o nepříjemný pupínek v našich ústech, který nás někdy nenechá ani se najíst. Ale víte, proč máte v ústech tento pupínek a jak se jej zbavíte?

Proč se mi v ústech objevila afta?

By: db Photography | Demi-Brooke

Pravdou je, že již od mládí jsme od svých babiček poslouchali „umyj si to, nebo budeš mít v puse aftu.“ Ano, nečistota je jeda z mnoha příčin, ale afty napadají lidi z jiných důvodů. Odborníci říkají, že afty mají jistou souvislost i se změnou hormonů, a proto tvrdí, že může mít v puse aftu žena, která dostane menstruaci anebo těhotná žena.

Kromě toho to také souvisí se sníženou imunitou, což je také zmíněná nečistota, ale může to být i nedostatek vitamínů anebo v případě, že vás napadl již nějaký bacil. A dokonce údajně k aftám v ústech mají větší pravděpodobnost lidé, kteří žvýkají žvýkací tabák, protože tím narušují sliznici, kde pak může vznikat různá infekce anebo právě afta.

Jak mohu aftám v ústech předejít?

Aftě v ústech se asi úplně nevyhnete, ale jsou možnosti, jak můžete snížit riziko vzniku. Jako u každého onemocnění je důležitá imunita, takže byste měli běžnou stravu mít plnou vitamínů, to znamená, že byste měli jíst ovoce a zeleninu, ale jsou lidé, kteří před tímto jídle dají raději přednost vitamínům v tabletách, což je také jistá prevence proti aftám v ústech.

Může být afta nebezpečná?

Většině lidí se zdá afta jako malý pupínek v ústech, který za pár dní zmizí. Ale pravdou je, že existují i případy, když může být i tento malý pupínek nebezpečný. A to v případě, že se vám v ústech vytvoří větší množství aft. A budou vás tyto pupínky velmi bolet, dokonce tak, že nebudete moci jíst ani pít a navíc bude bolest doprovázená horečkou, tak je velmi nutné, abyste navštívili lékaře.

Čím mohu aftu vyléčit?

Na léčbu aft v ústech se od nepaměti používala známá fialová vodička. Avšak pokud nemáte zásobu této vodičky v domácí lékárničce, tak můžete použít i běžné dezinfekce, které používáte při čištění zubů. Takže vyplachujte pusu ústní vodou a můžete na aftu namazat o pasti na zuby, sice to bude zpočátku štípat, ale mělo by vám to pomoci. A samozřejmě, že si můžete zajít do lékárny, kde je mnoho přípravků, kterými vyhubíte afty z úst. Dokonce existují i takové masti, které obsahují konopí, ale i mnohé další.

Afta je nepříjemný pupínek ve vašich ústech, který vám může znepříjemnit běžný den, ale lze s ní jednoduše bojovat, ale neměli byste ani tento malý pupínek podceňovat.