Je spoustu lidí, jejichž zaměstnání je spojeno s prací na počítači. Tito lidé převážnou část dnes tráví u počítače, což rozhodně není zdravé pro jejich zrak. Avšak existují jisté pravidla, pomocí kterých si budete chránit váš zrak.

Mnoho světla škodí

Jedním z aspektů, které jsou na práci na počítači tolik škodlivé pro náš zrak, je právě monitor. Monitor je zdroj světélkování a zdroj velkého světla. A toto světlo vás velice oslňuje, což oči unavuje a tím pádem je nutí přemáhat se a to jim škodí. V takovém případě je nejlepší snížit si jas, nejlépe tak, aby světlo monitoru bylo ve stejném odstínu jako vaše okolí. Zpočátku se vám bude zdát monitor možná tmavý, a že na něm mnohé nevidíte, avšak později si na to jistě zvyknete a ulevíte tak očím.

Hlavně neluštěte žádné maličkosti

Další velkou chybou, kterou děláte je malé písmo. Pokud se soustředíte na texty, které jsou napsané velmi malým písmem, protože to opět budete namáhat svůj zrak. Proto je nejlepší dát si všechno raději velkým písmem. Nejprve to sice bude vypadat, jako že jste senilní a už potřebujete brýle, avšak pokud to má ušetřit váš zrak, je lepší na chvíli být za starce a mít zdravé oči, než si zničit zrak a stát se starcem zbytečně dříve.

Kupte si brýle

Každý si myslí, že brýle si lidé kupují, až když špatně vidí. Ovšem existují i speciální počítačové brýle, které může nosit úplně kdokoliv, protože se nejedná o dioptrické brýle. Vzhledem k tomu, že práce na počítači je škodlivá pro váš zrak, odborníci vynalezli brýle, které automatiky zaostřují a zároveň odráží paprsky monitoru. Takže mohou opravdu chránit vaše oči. Nebojte se nošení brýlí. Vždyť jednu dobu bylo velice moderní chodit s brýlemi a bylo hodně lidí, zejména žen, které si pořizovaly brýle bez dioptrických skel, jen proto, aby byly trendy. Rozhodně není žádná ostuda dávat si brýle při práci na počítači.

Mohou pomoct kapky

Tématem, jak může práce na počítači být škodlivá pro zrak, se zabývá mnoho lidí a dokonce i mnoho odborníků. A někteří odborníci říkají, že když pracujeme u počítače, tak daleko méně mrkáme, což naše oči vysušuje a tím pádem jsou naše oči mnohem dříve unavené, a my je musíme přemáhat, což jim škodí a pak nás to i bolí. A proto je dobré čas od času použít oční kapky. Na druhou stranu se jedná o chemikálii, proto je důležité vybrat ty správné kapky na oči. Takové, aby nebyly příliš agresivní, ideální jsou přímo přírodní umělé slzy, které nahrazují to, co máme normálně v oku.

Nejlepší je dovolená

Úplně nejlepší cestou, jak si mohou oči odpočinout, je odejít od počítače. I proto jsou dobré pauzy na oběd. Pokud i přes pauzu na oběd zůstáváte u počítače, rozhodně děláte špatně a měli byste si vyjít ven anebo si aspoň sednout do kuchyňky. Samozřejmě, že to je jen krátká pauza. Avšak oči si mohou odpočinout aspoň o víkendu, kdy jste doma a děláte cokoliv, k čemu nepotřebujete tento přístroj.

Práce na počítači mnoho lidí živí, avšak pro vás zrak to není ideální, a proto si zkuste oči chránit, jak jen to jde.