Vitamíny

Vitamíny jsou nezbytnou součástí našeho těla. Vitamíny totiž zajišťují v našem organismu nespočetně mnoho různých funkcí. Vitamíny nejen, že mohou zlepšit vlasy, nehty nebo pokožku. Jsou velice důležité pro životně důležité funkce, jako je například zrak. Vitamíny jsou obsaženy téměř v každém jídle. Pokrmy obsahují různé druhy těchto významných látek, je tak velice důležité dodržovat pestrý jídelníček.

Téměř nejdůležitějším vitamínem je vitamín A. Vitamín A je velice důležitý pro funkci očí. Je naprosto nezbytný pro tvorbu barviv na sítnici. Pokud chceme mít dostatek tohoto vitamínu, nejvíce ho nalezneme například v mrkvi, pomeranči nebo špenátu. V pokrmech se vyskytuje pouze jako provitamín, ten si ale naše tělo dokáže zpracovat.

Dalším důležitým vitamínem je vitamín D. Ten je potřebný pro dobrý metabolismus. Napomáhá vstřebávat vápník a fosfor, který je pro celkové řízení těla velice důležitý. Vitamín D je hodně obsažen v rybím tuku, vejcích, mléce nebo ve kvasnicích. Vitamín D se ale v našem těle tvoří sám a to v přítomnosti UV záření.

Vitamín důležitý pro zamezení tvorbě škodlivých látek je vitamín E. Tato látka má ale také vliv na průběh těhotenství. Pokud ho máme v těle takové množství, které je optimální, je průběh těhotenství lepší. Tento vitamín přijímáme v rostlinných olejích nebo v živočišných tucích.

Dalším známým a nezbytným vitamínem je vitamín K. Pokud máme tohoto vitamínu v těle dostatek, napomáhá k optimálnímu srážení krve. Nejvíce je obsažen v listové zelenině nebo kvasnicích. Také tento vitamín je v těle tvořen a to ve střevech.

Aby naše tělo fungovalo tak, jak má, potřebujeme dostatek vitamínu C. Vitamín C neboli kyselina askorbová, je obsažen v zelenině a ovoci. Kyselina askorbová je významná především proto, že napomáhá k lepšímu stavu chrupavek a vaziva. Je důležitá také díky tomu, že tvoří protilátky v našem těle.

Vitamíny jsou pro naše tělo nezbytné. Ale pokud jich máme příliš, mohou nastat potíže. V případě, že jich máme mnoho, odborným termínem to nazveme hypervitaminóza. Tento stav může u člověka vyvolat mnoho potíží, například žaludeční potíže, průjmy atd. Při nedostatku, avitaminóze, může naše tělo zareagovat nemocí křivicí nebo například odvápňováním kostí.