Cereálie, müsli nebo chleba s máslem?

4
732
musli

musliSnídaně je absolutně tím první jídlem, které by tělo mělo pozřít. Mělo by to být asi kolem 30 minut po probuzení. Tělo potřebuje nějaký čas, aby se vzpamatovalo a metabolismus začal fungovat. Nezapomínejme ale ani na dostatek tekutin… Že už toto vše znáte? Pojďme se ale podívat na to, co by člověk vlastně měl snídat.

Snídaně je základ

Zdravý životní styl. To je to, co do nás média a okolní svět hustí. Je na každém z nás, jestli tomu vlastně podlehneme. Nejde ale o to, podlehnout nebo bojkotovat. Hlavním, co by každého z nás mělo zajímat je, jestli jíme správně, dodáváme si tímto dostatek energie a neškodíme se. Víme všichni moc dobře, jak jsou jídla plná chemie, proto se snažíme snídat kvalitně. Nejlépe cereálie, müsli a podobně.

Snídaně by opravdu měla být tím prvním jídlem, které nás nastartuje. Je to jídlo, které probudí tělo, dodá mu potřebnou energii a živiny po dlouhé noci a nám se podle toho odvíjí v podstatě celý den. Proč si ale nedáme ke snídani sušenky? Proč si nedáme čokoládu nebo obyčejný rohlík? Mnoho z nás již ví, že se jedná o tzv. prázdné kalorie. Kalorie, které tělu nedodají nic prospěšného. Proto si volíme cereálie.

Víme, co jíme?

Uvědomme si to, že cereálie, které často jíme, jsou v podstatě úplně něčím jiným, než za co je máme. Pokud si hodláte vyrýsovat postavu, pravidelně cvičíte a o stravu se zajímáte do nejmenších detailů, pravděpodobně u vás najdeme na ranním stole misku ovesných vloček s mlékem. Proč ale ne sladké ovocné müsli?

Ono je to s těmi cereáliemi opravdu trošku jinak. Podívejme se na samotnou výrobu. Při zpracování obilného zrna se zpracuje ta část, která je pro naše tělo minimálně využitelná. Je to část zásobní, ze které semeno roste. Samotné zrno je pro nás tedy znehodnoceno. Přijdeme o vlákninu, vitamíny a minerály. Tedy do zpracování jde pouze a jen něco, z čeho si naše tělo vezme jen prázdné kalorie, jak se říká. To samé ale při výrobě bílého pečiva…

Ovoce sladké, ovoce zrádné

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč většina ovoce v müsli vypadá tak skvěle? Krásné barvy, dobrá chuť, šťáva. Není to tím, že by bylo tak poctivě usušeno. Je to poctivá konzervace. A to nejlépe oxidem siřičitým, který je pro naše tělo dost nevhodný. Na zdraví nám nepřidá. Nemluvě o tom, že se jedná o ovoce doslazované a chemicky ještě i jinak ošetřené. To vše hledejte na obalu.

Do müsli a cereálií podobného typu se toho přidává více. Zapékací látky, konzervanty, sladidla a jiné. A kupodivu, 100 gramů müsli často vydá mnohem více, než celá sušenka, kterou opovrhuje mnoho lidí. Müsli tak může být velmi zrádným pokrmem, který se tváří úplně nevinně. Zdravá snídaně a svačinka nám dodá obrovské množství kalorií, které nenajdou správné uplatnění.

Čtěte obaly!

Řešení je jednoduché. Pokud si müsli nemůžete odpustit, čtěte obaly. Kupujte neslazené, vyhněte se konzervaci oxidem siřičitým, hledejte konzervanty a jiné chemické látky. Hledejte označení, které označuje zpracování celého zrna, tedy včetně vlákniny a tělu prospěšných látek. Produkty jsou dražší, ale prospěšnější. Více čtěte obaly a informujte se.

Klasické slazené müsli je vhodné pro lidi s pohybem, kteří mají denně aktivity a sport. Pro nás, kteří jsou na tom hůře, lze doporučit poctivou misku ovesných vloček.

4 KOMENTÁŘE

  1. […] Ořechy jsou skvělým doplňkem pro mnoho jídel, hodí se jak k masu, tak do koláčů i do pomazánek. Tato česneková pomazánka získá ořechový nádech a spolu s tvarohem bude krásně nadýchaná a jemná. Vyšlehaný tvaroh pomazánku nadýchá, smetana potom dochutí. Pomazánka je vhodná jako odpolední svačina, ale i jako snídaně. […]

  2. […] Ořechy jsou skvělým doplňkem pro mnoho jídel, hodí se jak k masu, tak do koláčů i do pomazánek. Tato česneková pomazánka získá ořechový nádech a spolu s tvarohem bude krásně nadýchaná a jemná. Vyšlehaný tvaroh pomazánku nadýchá, smetana potom dochutí. Pomazánka je vhodná jako odpolední svačina, ale i jako snídaně. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno