Trápí vás zácpa? Poraďte si s ní přírodním způsobem

0
714

Kondice našich střev ovlivňuje z velmi vysoké míry to, jak se budeme cítit. Právě v tlustém střevě je totiž obsažena originální kompozice bakterií, které se podílejí na trávení potravy, ale zároveň ovlivňují naše duševní rozpoložení a prakticky i běžný život. Jestliže dojde k porušení rovnováhy obsahu střeva, poznáme to nejprve potížemi při vyprazdňování. Ty se mohou projevit buď ve formě průjmu anebo zácpy. O co vlastně jde a jak si při těchto stavech pomoci přírodní cestou?

Kde máme tlusté střevo?

Tlusté střevo je úplně poslední součástí trávicí soustavy. Jeho délka se běžně pohybuje okolo 1,5 m a mezi jeho součástí patří kromě vzestupného, příčného a sestupného tračníku také slepé střevo, esovitá klička a konečník. Povrch tlustého střeva je uvnitř pokryt řasami, které usnadňují pohyb nestrávených zbytků potravy, ale také pomáhají ke vstřebávání vody a minerálů z potravy.

Co je to zácpa?

K nejběžnějším chorobám spojeným s tlustým střevem patří zácpa. Tento stav je popisován jako neschopnost vyprázdnit se alespoň jedenkrát denně. Jestliže nedochází k pravidelnému vyprazdňování, zahlcují střevo toxické látky, které se z něho vstřebávají do organismu, který následně oslabují. V případě, že se u vás objeví zácpa, je dobré se nejprve zamyslet nad tím, jak se v nedávné době změnily vaše stravovací návyky. Možná jste začali konzumovat nějakou potravinu, která vám v tomto ohledu škodí. Tu je samozřejmě potřeba ze stravy vyloučit a naopak konzumovat takové potraviny, které vaši stolici změkčí a pomohou jí odejít.

Ještě předtím než povoláte projímadlo…

Většina lidí řeší zácpu pomocí komerčně dostupného projímadla. Podobné účinky má ale také Epsomská sůl. Tyto prostředky sice pomohou, ale jsou vhodné spíše jako jednorázová pomoc, protože jejich nadužívání může vést k chronické zácpě. Střeva si totiž zvyknou na umělý stimul zvenčí a přestanou se sama hýbat. Naštěstí existuje i přírodní pomoc v podobě bylinek na střeva, kterou můžeme využít kdykoliv potřebujeme a nemá žádné vedlejší účinky. Mezi ty, které pomohou se zácpou, patří například fenykl anebo heřmánek. Výborné účinky má v tomto ohledu také kotvičník, který je navíc přírodním afrodiziakem. Pro zklidnění podrážděného trávení si pak můžete vychutnat lahodný mátový čaj. Nejjednodušším způsobem, jak konzumovat bylinky proti zácpě, je jejich pořízení ve formě praktických plněných kapslí. Například ty s kotvičníkem si můžete sebou vzít do práce anebo na cesty a v případě potřeby spolknout a zapít. Použití je jednoduché a diskrétní.