Jsou Evropané neznačervi?

0
233

Jsou Evropané neznačervi?

‚Dáte si nudle s kuřecím nebo snad s vepřovým? Máme i pro vegetariány.‘ ozývá se ze stánků s asijským jídlem. Co se vydává za kuřecí maso ovšem ponecháme stranou. Ošklíbáte se nad tím, co jí třeba Francouzi? Že byste v životě do úst nevložili takové dobrůtky jako žabí stehýnka nebo vyloupnutého šneka přímo z jeho ulitky? Možná byste právě v tento moment měli přestat číst, aby se vám neudělalo krapet nevolno.

Na málo místech v Evropě a jen v kulinářsky vyspělých městech lze najít speciální obchůdky a stánky s pokrmem, který drtivá většina z nás odsoudí už, když se dozví, co to je. Ano, mluvím o pražených červech, smažených pavoucích a v neposlední řadě i marinovaných štírech a hadech naložených v lahvích s tvrdým alkoholem.

Kdyby typický Čech měl na této stravě přežít dva týdny, celkem jistě by hodně zhubl. Raději by jedl listí ze stromů a vyhrabával kořínky (no, možná trochu přeháním). Zatímco takový čilý Vietnamec nebo Číňan jistě takto zdravým a chutným jídlem nepohrdne. Je opravdu pravdivé, že brouci, zvláště jejich larvy, v sobě mají ohromné množství různých bílkovin, proteinů a podobně. Ovšem, co si budeme nalhávat, takový pěkný hovězí stejčík je taky zdravý. Otrlejším nevadí ani jíst malé nevinné červíky zaživa.

Říká se: Proti gustu žádný dišputát. A i když je to, co se jí na Dálném Východě krajně nechutné, ať si to dlabají třeba po tunách, když jim to chutná, ne?