Jak hubnout? S rozumem (druhá část)

0
297
Autor obrázku: Brendan Lally

Jak hubnout? S rozumem (druhá část)

Právě to, že si přísně zakazujeme přirozené nás vrhá do koloběhu hubnutí a následného jojo efektu. Naučte se naslouchat řeči svého těla. Když mu dáte, to co potřebuje, aby správně fungovalo, vyhnete se zběsilým útokům na ledničku. Štíhlost není mučení, ale styl života!

Autor obrázku: Jannes Pockele

Budete-li pamatovat na to, že je potřeba jíst v malých dávkách alespoň pětkrát denně, a že je potřeba se hýbat, jste na nejlepší cestě k úspěchu. Zapomeňte i na nesmysly, že po šesté večer se nejí. Pokud chodíte spát v jedenáct a po šesté už nebudete jíst, zpomalíte tím metabolismus a uvíznete v bludném kruhu. Je potřeba se lehce navečeřet tři hodiny před spaním.

Potravinová pyramida je tím nejlepším pomocníkem v hubnutí. Všimněte si, že ani v potravinové pyramidě není nic naprosto tabu. Dopřejte si vše, ale nepřehánějte to. Nejvíc přijímejte tekutiny. Zejména vodu nebo neslazené čaje.

Denně jezte ovoce a zeleninu a to v jakékoli podobě. Nemusíte jen chroupat okurek, zkuste si třeba udělat mrkvovo-jablečnou šťávu, udělejte si rajčatovou polévku nebo si udělejte misku ovocného salátu se sezamovými semínky a jogurtem. Umlčíte kručící žaludek a zároveň si dobře pochutnáte. Celozrnné pečivo, luštěniny a brambory jsou ideální třikrát týdně. Mléčné výrobky, maso a vajíčka rovněž. Oleje, oříšky a tuky mějte jen jako občasné ochucovadlo a sladkosti, sladké limonády, křupky a chipsy jezte jen zcela výjimečně.

Autor obrázku: Brendan Lally

Nezapomínejte na vhodnou pohybovou aktivitu. I toto je v mnoha případech kámen úrazu, protože si často vybíráme sport, který nás nebaví a musíme se do něj nutit. Existuje přece tolik možností! Jistě si každý z nás vybere to pravé! Nemusíte se mučit v posilovně, když vás to nebaví. Zkuste něco jiného. Například tanec, jízdu na bruslích, aerobic, orientální tance, běh, squash, jízdu na kole, spinning, kroužení obručí, pilates…. Je tolik možností, stačí si jen vybrat.

Vidíte, hubnutí vlastně není žádná velká věda. Jde jen o to, poslouchat, co si naše tělo žádá a neničit ho zbytečně příliš velkými porcemi. Tak pryč s tabletami a podobnými „zázraky“. Je čas žít zdravě- to je nejlepší recept nejen na štíhlou linii, ale i na pevné nehty, lesklé zdravé vlasy, čistou pleť a dobrou náladu.