Autor obrázku: velacreations

Neštovice bývají především dětskou nemocí, právě protože si je většinou všichni projdeme jako dítě, což je lepší, protože když někdo chytne neštovice v pozdním věku, tak to pro něj může být velmi nebezpečné. (Až tak nebezpečné, že to může skončit smrtí.)

Hlavní je, aby dítě (nebo i dospělý), které má neštovice bylo co nejméně v kontaktu s ostatními, protože děti, které neštovice ještě neměly, tak je mohou velmi rychle chytnout, protože tato nemoc se dobře přenáší. (Říká se, že pokud jste sami neštovice měli, tak k nakaženému můžete, že už na vás nepůjdou, ale ne vždycky to tak je – „výjimka potvrzuje pravidlo.“)

Navíc dítě většinou trpí horečkou, což je normální, protože se nemoc rozšiřuje – vzniká více pupínků. A také se mu dostaví bolesti hlavy, únava. Tak by mělo zůstat v posteli, což je někdy u malého neposedného dítěte obtíž. A tak jako při klasické horečce by mělo mnoho pít. U neštovic ty teploty nebývají příliš vysoké (maximálně, když je nemoc v největším rozpuku) ale i tak je pro to dítě lepší, abyste ho nenechávali vypotit, protože pot je slaný a pokud bude mít na těch pupínkách slaný pot, tak ho to bude daleko více dráždit.

Snad každý z nás, ty hrozné červené pupínky, co se vyrazí na kůži a strašně svědí poznal, nebo pozná. A co je nejhorší, že si je nemůže poškrábat. Protože kdybychom je rozškrábli, tak nám po nich zůstane jizva. (A žádné malé dítě se nedá uhlídat, tak aby si je vůbec neškrábalo, takže později snad každý na svém těle najde maličkou bílou čárku, které si mnohdy ani nevšimnete.)

Ale jak dítěti pomoct? Když zajdete k doktorce či doktorovi doporučí vám nějaký bílý zasypávácí prášek – něco jako pudr, ale dítě bude celé bílé a stejně bude naříkat, že ho to svědí. Ale žádné léky na to nejsou – můžete dítěti dát Paralen (nebo jiný lék na ztlumení teploty), ale pupínky svědit nepřestanou.

Naše babička vždycky říkala, že na všechno je nejlepší alpa. Je pravdou, že alpa dítěti na chvíli uleví, ale zase mnoho malým dětem alpa nevoní a proto si jí nenechají na sebe namazat. Také lze v lékárně koupit nějaké mastičky.

Autor obrázku: Lech Karol Pawłaszek

A zejména bychom měli dávat pozor, aby se dítě nedostalo do kontaktu s nějakou nemocnou osobou nebo do prostředí, kde hrozní nějaký bacil. Protože jeho kůže je nyní náchylnější, citlivější a společně s neštovicemi může být jakákoliv nebezpečnější, než u zdravého člověka.

Tato nemoc nebývá nějak moc dlouhá. Může trvat u někoho týden,  dva týdny, ale u někoho i tři týdny. Pokud je to už osoba v pozdním věku, tak tam mohou nastat komplikace a může být dlouhodobější.

Každopádně je lepší, ať dítě chytne neštovice jako malé, vydrží dva týdny v posteli. (když mu do postele dáte hračky, nebo si s ním budete hrát, po případě mu pustíte nějaké pohádky v televizi – není problém) A už to bude mít za sebou. A v lepším případě si ani nebude pamatovat, kdy neštovice mělo a jak s nimi bojovalo.

Je pravdou, že je nepříjemné, protože pupínky svědí, ale jsou daleko horší nemoci.