Čajovna

0
334

Čajovna

Čaj je jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě, hlavně v Anglii a Číně. Právě z Číny čaj pochází. Takto je nazván odvar z čajových lístků, používá se ovšem i pro tzv. nečaje, tedy odvary z různých jiných rostlin (šípek, ovocný čaj). Má povzbuzující účinky a obsahuje mnoho antioxidantů.

Existuje několik druhů čajů. Bílý čaj, tedy bai cha, zelený čaj – lu cha, polozelený čaj – oolongy a černé čaje. Mezi oblíbené v poslední době patří i exotické čaje, jako je africký rooibos.

Dnes si povíme pár faktů a zajímavostí o bílých čajích.

Bílý čaj

Patří k nejjemnějším a nejznamenitějším. Dříve tento čaj mohli pít pouze čínští císaři. Tento druh se získává zpracováním ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny čajovníku čínského. Lístky se mohou sbírat jen po krátké období v roce před obdobím dešťů. Při deštích přichází o svou jedinečnou a svěží chuť.

Bílý čaj pochází z Číny z doby před více než 1200 lety. Za vlády dynastie Song byl čaj ve velké oblibě pro svojí výjimečnost.

Čaj se sbírá v období mezi koncem března a začátkem dubna. Po sběru se lístky nezpracovávají. Nechají se zavadnout a pak se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, proto si uchovává svou jemnou chuť.

Při přípravě bílého čaje je nutné dodržet několik zásad, aby byl čaj takový, jaký má být. Při zalévání čaje horkou vodou musíme dbát na teplotu vody – nesmí být vyšší než 85°C, jinak horká voda zničí všechny látky prospěšné pro naše tělo a navíc by měl čaj nahořklou a mdlou chuť. Různé čaje se louhují různou dobu. Proto je lepší se zeptat u prodejce nebo v čajovně na postup, než aby se zbytečně zničil. Bílý čaj je také možno zalévat vícekrát.

Mezi nejlepší druhy patří například Pai Mu Tan (Bílá pivoňka), Huang Jia Bai He (Císařská Lilie) nebo White Pu-Erh Moonlight (Bílý Měsíční Svit).

Příště si povíme o odrůdách a servírování zeleného čaje.