Chutná jídla z celeru – polévky

Autor obrázku: Emilian Robert Vicol

Celer není zelenina, která by byla nějak zvlášť oblíbená. Někteří lidé ho ale mají rádi a pro ty, co ho rádi nemají, je tu několik receptů, díky kterým jim určitě zachutná.

Pro začátek můžete zkusit celerové polévky, kterých je spousta. Mají různou přípravu, ale všechny chutnají skvěle.

Zeleninový vývar s celerem a sýrem

Na tento pokrm budete potřebovat1/4kg celeru, 4 vejce, tvrdý sýr, tuk nebo olej

Celer omyjte a nahrubo nastrouhejte. Na pánvi se rozehřejte tuk nebo olej a přidejte celer, který opražte. Následně zalijte zeleninovým vývarem a dosolte. Vařte, dokud nebude celer měkký. Rozšlehejte vejce a smíchejte s nastrouhaným sýrem. Pomalu vlijte do polévky a nechte chvíli povařit, aby vejce nebylo syrové. Před koncem vaření můžete přidat pažitku, petržel či libeček a můžete podávat.

Krémová celerová polévka s neloupanými bramborami

Potřebovat budete 1/4kg celeru, 1/4kg mladých brambor, 1 cibuli,1/4l smetany, 1 žloutek, vývar nebo vodu, tuk, mouku, sůl, petrželovou nať

Autor obrázku: Jamie

Celer opět pořádně očistěte a nahrubo nastrouhejte. Na pánvi si rozehřejte tuk, cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s celerem ji opražte. Zaprašte moukou a osmahněte dozlatova. Směs zalijte vývarem nebo vodou a nechte vařit, dokud nebude celer měkký. Brambory nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce. Všechno vařte do měkka. Následně rozmíchejte žloutek ve smetaně a pomalu vlijte do polévky. Celý pokrm se tak zjemní. Těsně před servírováním přidejte nakrájenou petrželku.

Jemná celerová polévka s brambory

Potřebovat budete 1kg celeru, 1kg brambor, 100ml smetany, zeleninový bujón, koření

Celer očistěte, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Brambory očistěte a nakrájejte na přibližně stejné kostky. Oboje vložte do vroucí vody. Přidejte koření, například bobkový list, nové koření, sůl a pepř, dále masox a vařte, dokud brambory a celer nezměknou. Po dovaření vyjmete koření a zbylou směs rozmixujte mixérem. Přidejte smetanu a ještě chvíli povařte. Podle potřeby dochuťte a můžete podávat.

Celerová polévka se slaninou

Na tuto polévku si přichystejte 1 středně velký celer,1l kuřecího vývaru, 100ml smetany, 100g anglické slaniny, 1 cibuli, máslo, bobkový list, tymián, olej, sůl, pepř

V hrnci si nechte rozehřát olej, slaninu nakrájejte na tenké plátky a vložte ji do hrnce. Opékejte z každé strany pár minut. Následně slaninu vyndejte a nechte ji někde okapat. Do hrnce s olejem přidejte máslo. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji. Poté ji vložte do hrnce a přidejte koření (bobkový list, špetku tymiánu) a asi 10 minut všechno opékejte. Celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do hrnce a chvíli vařte. Vlijte vývar a hrnec zakryjte pokličkou. Vařte asi 15 minut, dokud nebude celer měkký. Po uvaření vyndejte bobkový list a všechno zbylé rozmixujte. Následně vlijte smetanu a znovu provařte, aby se polévka ještě prohřála. Opepřete a osolte, při podávání položte na polévku plátek opražené slaniny.