By: Thomas Galvez

Záněty střev jsou spojovány s potíží při trávení, nevolností, nadýmání, nepříjemnými průjmy nebo zácpy. Někdy jsou to právě ony průjmy a zácpy, kterých se zbavíte pomocí některých doplňků stravy, vlákniny nebo dietních patření a úpravě jídelníčku. Některých potíží se ale nezbavíte pomocí diety, onemocnění jsou totiž zánětlivé. Záněty ve střevech se poznají podle krve ve stolici, tam totiž nemá co dělat.

V lidském těle se nachází tenké a tlusté střevo. Mezi další orgány střev patří i slepé střevo a tračník. Pokud jsou střeva napadena bakteriemi vznikne zánět, který má příznaky jako nevolnost, průjmy, hubnutí, bolest v podbřišku, krvavé výkaly, potíže s vyprazdňováním.

Apendix nebo zánět slepého střeva se může ukázat kdykoliv a u kohokoliv. Většinou vznikne podrážděním nebo zanícením, těžko stravitelné potravy. Nejčastějším příznakem je bolest břicha. Nechutenství, pocity na zvracení a zvýšená teplota. Zánět musí být operativně odstraněn a k výkonu by mělo dojít hned, co se zánět projeví.

Syndrom dráždivého tračníku je nemoc tlustého střeva. Vyskytuje se tím, že člověk má nutkavou potřebu velmi často chodit na toaletu. Vzniká společně s nervozitou. Vede k bolestem břicha a pocitem plnosti. Ve stolici se ale krev nevyskytuje.

Vzniká špatným životním stylem, nebo když dotyčný je příliš nervózní a nervozita se projevuj na trávení. Dotyční trpící dráždivým tračníkem přemýšlí, kam by měli jít na toaletu, kde toalety jsou, radši ani nikam nechodí, aby toto nemuseli řešit. Léčba spočívá ve změně stravovacích návyků a navštívením psychologa, protože krizové situace se odehrávají dotyčnému v hlavě a pak má takové potíže. Prevencí i je lepší vládání stresu a pocity klidu.

Ulcerózní kolitida je zánět tlustého střeva, které e může objevit i v tenkém střevě. Příznaky jsou křeče v břiše, únava, teplota, nechutenství, afty…

Vyskytuje se krví ve stolici a neúplného vyprázdnění. Pro dotyčného je úmorné a bolestivé chodit na toaletu. Ztrácí chuť na jídlo, odmítá ho. Nemoc je dědičná, nebo vnikne následkem stresu. Nemoc se projevuje i tím že má stádium, kdy je člověk v pořádku, nemá potíže. Nebo právě má to stádium, že trpí bolestí, křečemi a ostatními symptomy. Tyto stádia se prolínají.

Léčba je individuální. Někomu stačí upravit si jídelníček a jsou mu předepsány léky, které by měly jeho zdravotní stav zlepšit. Je důležité, aby pacient dodržoval pitný režim. Někdo však musí podstoupit operaci tlustého střeva.

Crohnova choroba je onemocnění tenkého střeva. Příznaky jsou nevolnost, nechutenství, hubnutí, únava, krev ve stolici, křeče v břiše, bolest kloubů a kostí.

Nastává u lidí, které častěji užívají antibiotika, antikoncepci, nebo i jiné léky, které narušují mikroflóru ve střevech. Nemoc už nelze úplně vyléčit. Důležité je nekouřit, nepít alkohol, udržovat v klidu, brát předepsané léky a jíst nezávadnou stravu. I když nemoc na chvíli odezní, může se kdykoliv vrátit. Záruka na úplné vyléčení není. Pokud se objeví i další potíže spojené s tímto onemocněním, je potřeba nechat se operovat, kdy je odstraněna problémová část. Není tu však šance na úplné vyléčení.

Divertikulóza vzniká vyklenutím v břišní stěně. Vzniká nepravidelností v tenkém a tlustém střevě. Vnikají tzv. divertikly, které se dělí na pravé a levé. Nemoc se vyskytuje potížemi vyprazdňování, bolestmi v podbřišku, nevolností, zácpou. Někdo však ani neví, že nějaké potíže s divertikly má.

Zánět vzniká šířením bakteriemi a krvácením do břišní stěny, to vede k chudokrevnosti. Nemoc vznikne špatným stravováním a nedostatkem vlákniny. Prevencí je jíst zdravě, vypít 2 litry tekutin denně, nepřejídat se.

Záněty střev nevznikají jen tak. Vždy je tam faktor, že je můžete dědit, nebo si je přivodit sám kouřením, které doopravdy působí potíže v trávení. Dále špatnou stravou, nebo i stresem. Proto se snažte udržovat v duševní i tělesné pohodě.