Atkinsonova dieta je velice neobvyklá dieta, protože při ní můžete konzumovat potraviny, které jsou při jiných dietách zakázány. I přesto lze dosáhnout velkých úbytků na váze.

Jak to funguje?

By: with wind

Tato dieta je založena na sníženém příjmu sacharidů. Pokud totiž tělo nebude přijímat téměř žádné sacharidy, bude čerpat energii z tukových zásob, což způsobí úbytek na váze. Zároveň ale není třeba hladovět, ani si odříkat oblíbená tučná jídla.

Tuto dietu je možné dodržovat několik týdnů, nebo i dlouhodobě. Záleží pouze na vás, kolik kilo chcete shodit. Výsledek se obvykle dostavuje do několika dní (během dvou týdnů můžete zhubnout až 7 kilogramů). Zhubnutí touto metodou je trvalé.

Pro koho je tato dieta vhodná?

Tato dieta je vhodná pro všechny, kteří chtějí zhubnout bez zbytečného hladovění a odříkání si oblíbených pokrmů. Musí být ale ochotni vzdát se sladkých jídel.

Jaké potraviny je vhodné konzumovat?

Vhodné je konzumovat všechny potraviny, které nejsou sladké a to v jakémkoliv množství. To znamená, že můžete bez omezení jíst jakékoli mléčné výrobky, maso, uzeniny, vejce, v malém množství celozrnné pečivo, nesladkou zeleninu a ovoce a dokonce i hořkou čokoládu. K pití jsou doporučeny neslazené minerální vody a víno.

Co se nesmí při dietě konzumovat?

Je zakázáno konzumovat sladkosti, sladkou zeleninu a ovoce, jakékoli přílohy, a světlé pečivo. Z nápojů jsou nevhodné slazené nápoje, pivo a jiné alkoholické nápoje.

Vedlejší účinky Atkinsonovy diety

Během prvních pár dní, kdy dodržujete tuto dietu, se může projevit pár nežádoucích účinků. Není se třeba ničeho obávat, tělo se jen musí vypořádat se změnami ve vašem jídelníčku.

Pokud málo pijete, může vás po ránu bolet hlava. Pitný režim je totiž, jako při každé dietě, velmi důležitý.

Také se může projevit určitá malátnost. Tělo totiž musí vynaložit ze začátku veliké úsilí k tomu, aby začalo čerpat energii z vlastních tukových zásob. Tato únava ale časem přejde a vy se poté budete cítit čilejší.

Často budete trpět tzv. Atkinsonovou chřipkou. Projevem jsou například těžké nohy, mrazení a nevolnost. Atkinsonova chřipka nejčastěji trvá 2-3 dny. Poté sama odezní.

Dále budete mít pocit splasklého břicha, i když budete zrovna po vydatném obědě, a to proto, že ve stravě, kterou budete jíst, nebudou uhlovodany, které způsobují to, že se cítíte nafouknutí jako balón.

Výhody a nevýhody Atkinsonovy diety

Výhodou této diety je to, že se nemusíte vzdát tučných jídel, a můžete konzumovat i velké množství potravin. Dalším pozitivem je, že úbytek na váze je opravdu rychlý a trvalý.

Nevýhodou je naopak nedostatek sacharidů, které tělu budou zejména při sportování chybět. Další nevýhodou je nedostatek zeleniny, a konzumace velkého množství tučných jídel. Toto může mít dopad na vaše zdraví.

Pokud chcete zhubnout, ale nechcete si odříkávat vaše oblíbená jídla, ani cvičit, zkuste Atkinsonovu dietu. Pokud ji budete pečlivě dodržovat, jistě už za pár dní uvidíte výsledky.