Co je jiné po padesátce

0
615
By: rochelle hartman
By: rochelle hartman

Padesátka je věk, který je v něčem zlomový. Žena je už v tomto věku v přechodu a tudíž řeší zvýšené riziko některých nemocí. Například osteoporózu, inkontinenci, přibývání na váze, nechuť k sexu, vysoké riziko představuje i nádorové onemocnění. Dobré je proto udržovat se ve zdravé kondici a žít zdravě. Pokud budete jíst zdravě a budete se věnovat i pohybu, pak výrazně snížíte nepříjemná rizika, která jsou s tímto spojená.

Změny ve výkonnosti, spánku, sexu…

V tomto věku budete buďto unavenější, nebo naopak budete spát méně. Poruchy spánku jsou kolem věku 50 let, více časté. Dají se však řešit i přírodní cestou, pokud to nepomůže, pak je vhodné sáhnout po lécích.

I když si možná myslíte, že nejlepší léta jsou za vámi, tak vězte, že i po padesátce si můžete užít skvělého sexu. Ten je zdravý v každém věku. Je ale pravda, že v tomto věku je vaše sliznice o dost více vysušená, než byla třeba ve dvaceti a tak je dobré používat lubrikační gel.

Nutná dávka vitamínů

Určitě se neochuzujte o vitamíny, ale naopak. Jezte hodně ovoce a zeleniny a kupte si vitamíny v kapslích. Ty jsou vhodné v každém věku. Pro váš věk se pak prodává speciální složení vitamínů. Nejvíce potřebujete zinek, železo, betakarotén, kyselinu listovou, vitamín B6,  B12, C, D a E.

V období menopauzy se začnou tuky ve vašem těle stěhovat, nejvíce se usazují na břiše, bocích a hýždích. Na linii si budete muset dát pozor a hlídat si, co jíte, budete muset mnohem víc, než dříve. Pokud si udržíte zdravou váhu, budete nejen lépe vypadat, ale snížíte i riziko zvýšeného cholesterolu.

Kromě těla byste měla procvičovat i mozek. Luštěte křížovky, osmisměrky, sudoku a věnujte se všemu, co vám umožní přemýšlet. Vytvářejte si nová hesla za pomoci jednoduchých zkratek, kterým porozumíte jen vy, např. kombinací písmen, čísel i ostatních znaků.

Velmi důležité jsou také procházky na čistém vzduchu. Pokud máte zahrádku, tak se jí určitě věnujte a pěstujte si bylinky, ovoce a zeleninu.