Bolest kolena

0
708

Bolest kolena

Je to věc, která dříve nebo později potká každého člověka. A není se ani čemu divit. Vždyť kolenní kloub je spolu s kloubem kyčelním jedním z nejvíce namáhaných kloubů v lidském těle. Bolest kolena je spojena s velkou námahou, která je nejčastěji způsobená vykonáváním nějakého druhu sportu.

Problémy s kolenem

Je to problém, který postihuje osoby všech věkových kategorií. To, že přichází bolest kolena je normálním jevem. Způsobená je nadměrnou zátěží kolenního kloubu. Za jejím vznikem může stát mnoho různých vlivů.

Umístění, intenzita a závažnost bolesti kolene závisí na její příčině. Příznaky, které bolest kolena někdy doprovázejí jsou otok, ztuhlost, zarudnutí, teplo na dotek, nestabilita, křupavý zvuk a neschopnost narovnat plně koleno. Lékaře je potřeba vyhledat v případech, kdy nelze na postižené koleno přenést váhu, je oteklé, nelze jej plně narovnat či ohnout, trpíte horečkou, otokem a bolestí v koleni najednou. Trpíte – li bolestí opakovaně a dlouhodobě či máte jakékoliv pochybnosti, je nutné navštívit lékaře.

Příčiny

  • Mechanické

Tato bolest provází hlavně mladší jedince, sportovce, a je mnohdy doprovázena zánětem v koleni, se kterým je spjata klasickými příznaky, jako jsou zčervenání, otok poraněného kolene a zvýšení teploty. Kolena bývají namáhána také nadváhou a z ní pramenícím nedostatkem pohybu, který způsobuje při vyvinutí fyzické aktivity bolest.

  • Poranění

Tady se nejčastěji jedná o poranění meninsku. A to tak, že buď prasknou, nebo dojde k jejich částečnému vykloubení. Kromě menisků bývají poraněny také vazy kolene, a to zkřížený a kolaterální.

  • Infekční záněty

Ty způsobují bakterie.

  • Revmatoidní artridita

Jedná se o chronickou, dlouho trvající a vleklou zánětlivou chorobu. Je způsobena nadměrným růstem měkké tkáně, která vystýlá kloubní dutinu, a následným vcestováním buněk imunitního systému.

  • Dna

Jedná se o metabolické onemocnění způsobené vznikem malých krystalků kyseliny močové v kloubu.

  • Artróza

Je to nezánětlivé onemocnění, při kterém dochází k poškození a zániku kloubní chrupavky. Mimo bolest se projevuje častou ztuhlostí kolene po ránu nebo po delší nečinnosti. Se zhoršujícím se stavem se omezuje pohyb v koleni a zvyšuje se bolest.

Léčba bolesti kolena

Závisí na příčině. Lékař Vám po vyšetření může předepsat léky na bolest, nařídit odpočinek nebo fyzioterapii a cvičení. Podávané mohou být i injekce do kolen s kortikoidy či kyselinou hyaluronovou, nebo doporučená vhodná operace kolena. Při akutní bolesti způsobené lehkým úrazem či přetížením, může pomoci obklad z ledových kostek či namraženého hrášku.