Čím je školák starší, tím těžší je přesvědčit ho k pořízení batohu, který bude nejen podle posledních trendů, ale bude také chránit jeho záda. Jak tedy vybrat nejen stylový, ale zároveň také funkční a především kvalitní batoh?

Pusťte školáka k výběru

Děti na druhém stupni a studenti středních si prostě chtějí vybrat. Pokud pořídíte batoh na vlastní pěst, dítě se může cítit dotčeně. Přeci jen je to on, respektive ona, kdo bude nosit batoh denně do školy. Existuje ale snadné řešení. Stylové batohy, které vyrábí firmy specializující se na výrobu právě školních batohů. Některé z nich se pyšní certifikátem kvality. Máte tedy jistotu, že vyberete kus, který dlouho vydrží.

Nezapomeňte na zdravá záda

I starší děti jsou stále ve vývinu a nošením nekvalitní tašky si mohou poškodit páteř. Abyste vybrali zdravotně nezávadný kousek, je třeba ohlídat spoustu věcí: ergonomicky tvarovaný zádový systém, polstrování, vyjímatelný hliníkový rám – tedy prvky, které bývají určeny především zádům nejmenších dětí. Neméně důležité je také polstrovaní ramenních popruhů a jejich nastavitelnost. Výhodou je i přítomnost posuvného hrudního pásu na přezku.

Styl hraje hlavní roli

A co se bude studentovi líbit? Samozřejmě záleží především na jeho vkusu. Obecně lze ale říci, že vedou geometrické vzory či elegantní a zároveň decentní barvy. Rozhodně neuděláte chybu, pokud pořídíte studentský batoh v šedé, antracitové nebo černé barvě. Oblíbené jsou také tašky ve sportovně elegantním provedení.

Nepodceňte funkčnost batohu

V tomto směru hraje hlavní roli především komorové rozdělení batohu. Velmi praktická je neoprenová kapsa na notebook, tablet nebo důležité dokumenty. I malá polstrovaná kapsička na mobil či brýle je šikovným prvkem, který používání školní tašky zpříjemní. Starším dětem se bude rovněž hodit kapsa na lahev, do níž se vejdou i lahve s objemem až 1,5 litru. A pokud pořídíte batoh se zpevněným dnem, můžete si být jisti, že se při položení nepřevrhne.

Aby školní batoh dlouho sloužil

Pokud do studentského batohu investujete určité množství peněz, jistě očekáváte, že nějakou dobu vydrží. Proto vybírejte pouze batohy s kvalitním zpracováním. Je totiž jen otázkou času, kdy se taška z tržnice někde protrhne nebo se zničí jeden ze zipů. Praktické jsou především batohy, které mají z vnitřní strany silný impregnační zátěr. Ten brání proniknutí vody dovnitř, a tak udrží předměty uvnitř v bezpečí i při silném dešti.