Máte problémy s  pletí? Trápí vás různé nedokonalosti a jednoduše řečeno, celkový vzhled vaší pleti není tak zcela podle vašich představ? Nevěšte hlavu, všechno se dá zvládnout. Většina z nás, především my ženy, nejsme se svým vzhledem pleti spokojeny. Máme pocit, že je neustále co zlepšovat. A není divu. Při dnešní nabídce nejrůznějších kosmetických přípravků, jsme k tomu přímo sváděny. Jak se v tom všem, ale vyznat? Podíváme se na problematickou pleť trošku blíže.

Většinou nás naše pleť trápí v době dospívaní „v pubertě“, kdy je naše tělo vystaveno obrovským hormonálním změnám, které jsou pak ve většině případů zřetelné také na pohled. Ale i problémy v pozdějším věku nejsou zcela výjimkou. Proč je tomu tak? Jak se tedy v různých etapách svého života o svoji pleť patřičně starat?

Aknózní pleť v době dospívání.

Někteří z nás mají štěstí a v podstatě na své pleti, žádné výrazné změny v tomto bouřlivém období svého života, vůbec nezaznamenají. Prostě „puberta“, tak říkajíc propluje kolem nás. Naproti tomu, některé z nás, pleť právě v tomto období života, dokáže pěkně potrápit. Nevzhledné pupínky a mastná pokožka, patří k těm nejčastějším problémům, s kterými se potýkáme. Co je tedy důležité, aby se vše bez nějakých viditelných následků dalo zvládnout?

Pleť musí být pravidelně čištěna. Čištění problematické pleti, je naprostý základ. U aknózní pleti dochází k větší tvorbě kožního mazu. Při nedostatečném či nepravidelném čištění, tak dochází k ucpávání se pórů a dále možnosti zanícení. To potom na pleti způsobuje viditelné černé tečky takzvané „komedony“, dále pak nevzhledné pupínky, které jsou v případě zanícení i dosti bolestivé. Pleť by proto měla být čištěna dvakrát denně. Čistíme tedy jak ráno tak i večer. Pravidelným čištěním zbavíte svoji pleť nečistot i nadměrného mazu. Samozřejmě používejte kosmetiku, pro tento typ pleti určenou. V žádném případě pleť nevysušujte například mýdlem. Spíše si uškodíte, než polepšíte. Aknózní pleť, je ve své podstatě pleť velice zranitelná a citlivá, proto je potřeba již k zmiňované péči, také tak přistupovat. Šetrně a s láskou. I když chápu, že někdy pohled do zrcadla není příliš lichotivý. Musíte toto období ve svém životě brát jako přechodné a těšit se lepším časům.

♦ Vždy obličej odličujte. Zde platí úplně to stejné. Pokud nechcete, aby vás trápily nejrůznější pupínky, vždy pleť před spaním odličujte. Bez výjimky.

Pupínky nemačkejte. Vím, lehce se to říká, ale co s tím, když všude radí nemačkat. Pokud budete pupínky „drasticky“ mačkat, můžete si na své tváři vytvořit, viditelné stopy napořád. Při nešetrném a jak jsem již psala „drastickém“ mačkání, mohou na vaší tváři vzniknout jizvy. Po takové památce jistě netoužíte, co říkáte? Snažte si proto malých pupínků, i když to jde těžko, nevšímat. Je-li potřeba opravdu něco vymáčknout, dbejte na zvýšenou hygienu. To znamená, postižené místo nejprve očistit, poté šetrně vymáčknout, nejlépe přes ubrousek a opět očistit.

♦ Dostatečná hydratace pleti. Pleť je potřeba dostatečně hydratovat. Po každém čištění, nezapomínejte na hydratační krém. Spousta přípravků právě pro aknózní pleť, pleť vysušuje. Po ošetření pleti, byste neměli mít pocit pnutí a suchosti. Přílišné vysoušení aknózní pleti není žádoucí. Nežádoucí proces přesoušení, by pak zapříčinil zahájení dalšího nežádoucího procesu a tím je, ještě větší nadměrné maštění pleti. Pokud vás tedy akné trápí pouze sem tam, nepoužívejte antibakteriální kosmetické přípravky na celou pleť, ale pouze lokálně. Po ošetření hlavně dostatečně hydratujte.

♦ Dbejte na pitný režim. Pitný režim je velice důležitou součástí péče o pleť a to v jakémkoli věku. Jak jsme již zmiňovala, pleť je potřeba hydratovat. Hydratovat musíme jak vnitřním, tak vnějším způsobem. Denně bychom tedy měli vypít, nejméně dva litry tekutin. Při větší fyzické námaze či tropických vedrech, pak daleko více. Dostatečným pitným režimem zároveň regulujte také svoji hmotnost a předcházíte předčasné tvorbě vrásek. Pitný režim opravdu nepodceňujte. Veliký přínos pro náš organismus.

♦ Vyhýbejte se pikantním a smaženým potravinám. Zdravá strava je také důležitou součástí péče o pleť. Ne nadarmo se říká „jsme to, co jíme“. To jaký máme jídelníček, se samozřejmě odráží i na našem vzhledu. Příjem nadměrného množství přepálených tuků či cukrů, určitě nemá žádný kladný přínos pro náš organismus a náš vzhled. Naproti tomu zdravá a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály se velice příznivým způsobem na našem zdraví i celkovém vzhledu projevuje.

♦ Kouření. To stejné platí také o kouření. Žádný pozitivní přínos pro náš organismus i naši pleť zde není.

♦ Dekorativní kosmetika. Pokud naše pleť, není zcela podle našich představ, děláme my ženy (dívky) jednu velikou chybu. Snažíme se pupínky všemožně maskovat. Opět je to zcela pochopitelné, chceme vypadat „normálně“. Samozřejmě si můžeme pomoci, ale i tady je nutné zvolit správnou formu pomoci. Make-upy si vybírejte lehké. Odlehčené formy make-upů nejsou ničím neobvyklým. Zrovna tak dobře vám mohou posloužit i nejrůznější tonizující krémy. I lehkým make-upem či tonizačním krémem, lze dobře maskovat a hlavně nebudete tolik zatěžovat vaši citlivou pleť. Pak platí již zmiňované. Hlavně nezapomenou pleť odlíčit a dostatečně hydratovat. Vždy a bez výjimky.

♦ Vyhledat pomoc kožního lékaře. Pokud máte opravdu těžkou formu akné, máte například zasažené i jiné části vašeho těla, nestyďte se vyhledat odbornou pomoc. Čím dříve, tím lépe. O těžké formě akné, se dá mluvit jako o každém jiném onemocnění. Když jsme nemocní, vyhledáme lékaře. I zde je tedy potřeba odborná lékařská pomoc. Nejčastěji nás akné může kromě tváře potrápit ještě například na zádech, hrudníku, krku a o bolestivosti při zanícení nemluvě. Vůbec se za svůj problém nestyďte a obraťte se na odbornou pomoc.

Aknózní problematická pleť v pozdějším věku.

Také v pozdějším věku nás může akné potrápit. I zde platí především pravidelné čištění a dostatečná hydratace. Pokud jste majitelkou takovéto problematické pleti, naučte se co nejdříve využívat kosmetických služeb. V domácím prostředí dáte sice pleti to nejdůležitější, co potřebuje, ale odborná péče je odborná péče. V kosmetickém salonu dostane vaše pleť mnohem více a ještě si úžasně odpočinete. Po dobu vaši relaxace, bude vaše pleť hloubkově vyčištěna, pórům se dostane kvalitní péče, odnesete si kvalitní rady jak o svoji pleť správně pečovat a o masáži potom, ani nemluvě. Budete se cítit a odcházet jako znovuzrozená. Naučte se o svoji pleť starat a hlavně se naučte si tuto starostlivost bez výčitek užívat.

autorem článku je Michelle Kraus