Pár základních typů, jak si správně mýt vlasy

0
556

Jak docílit toho, aby naše vlasy byly skutečnou korunou naší krásy? Myslíte si, že vlasům není třeba věnovat zvýšenou pozornost a stačí je pouze umýt? I obyčejné mytí vlasů by se mělo provádět správně, teprve potom se mohou lasy stát skutečnou ozdobou. Pojďme si pár typů a správných zásad připomenout.

Frekvence

Možná stále řešíte, jak často si vlasy mít. Možná máte zafixovanou mylně tradovanou obavu, že častým mytím se vlasy mastí. Zde vás ujistíme, že tomu tak skutečně není. Vlasy je třeba mít podle potřeby, klidně i každý den, pokud se vám nadbytečně mastí a plihnou. Naopak suché vlasy není třeba mít takto často. Za ideální frekvenci pro mytí vlasů obecně udávají kadeřníci asi dvakrát týdně.

Krom typu vlasů ale záleží i na prostředí, ve kterém se pohybujete. Obecně ve městě se vlasy častěji mastí, k čemuž přispívá znečištěné ovzduší.

Jak postupovat

Z obyčejného mytí vlasů není třeba dělat žádnou vědu, ale i samotný správný a šetrný postup vám zajistí, že si nepoškodíte růst vlasů nebo si nezpůsobíte častější maštění vlasů.

V úvodu mycí procedury je třeba vlasy řádně propláchnout vodou. To je důležité pro odstranění velké části nečistot. Vyčesávání kartáčem před mytím není vůbec nutné.

Poté nanášejte šampón, kterým vůbec nemusíte plýtvat, ba právě naopak. Pro běžné denní umytí vám postačí množství šamponu o velikosti 1-2 čajových lžiček. Je vhodné šampon napěnit v dlaních a poté vtírat do vlasů. Postupujte od kořínků vlasů, jemnými krouživými pohyby bříšky prstů, a to směrem ke konečkům vlasů. Nepoužívejte k drhnutí hlavy nehty, neboť ty by mohly poškodit i strukturu vlasu a zajistit nadměrné maštění kůže.

Po nanesení šampónu vlasy opláchněte. Voda by měla mít pro vás příjemnou teplotu. Nezapomínejte, že příliš horká voda může urychlovat nadměrné maštění pokožky.

Naopak vysušení a podráždění pokožky s tvorbou lupů byste si mohli způsobit, pokud necháte napěněný šampon na vlasech pět deset minut „působit“ s cílem intenzivnější péče. V tomto případě je opak pravdou, a proto se těchto postupů vyvarujte.

Následná péče

Po opláchnutí a jemném osušení vlasů je vhodné aplikovat balzámy nebo kondicionér. A to nejen u majitelek dlouhých vlasů. Řada žen se totiž domnívá, že kondicionér má pouze účinek na snadnější rozčesávání. Ve skutečnosti se balzámy (kondicionéry) podílí ještě na vnější ochraně vlasu. Zabraňují vysoušení a následnému třepení vlasů. Ve výsledku pak zajišťují lesk a zdravý vzhled vlasů.

Balzám nejprve jemně rozetřete mezi prsty a opatrně ho nanášejte do jemně osušených vlasů.

A to do stření délky vlasu a ke konečkům vlasů. Nenanášejte balzám přímo ke kořínkům vlasů  u hlavy, protože zde zajišťuje zdraví vlasů váš vlastní maz. Po nanesení takřka okamžitě smyjte.

Jak vysoušet

Po mytí následuje závěrečné vysoušení vlasů. Netřete vlasy silou v ručníku, neboť byste mohli poškodit jejich jemnou strukturu. Kadeřníci naopak doporučují zabalit je do froté ručníku do turbanu a nechat do něj vsáknout všechnu přebytečnou vodu.

Teprve poté má následovat sušení nebo fénování. Dávejte si pozor, abyste nechodili spát s mokrou hlavou, neboť si můžete přivodit potíže s krční páteří nebo dokonce i migrénu.

Masky na vlasy

Masky a séra na vlasy, podobně jako kondicionéry, ještě nepatří mezi základní péči o vlasy u řady žen. Jde spíše o jakýsi nadstandard. Masky se na vlasy aplikují v řádu dvou až tří týdnů a jsou určeny zejména ženám, které mají vlasy namáhané tepelnou úpravou. Nejlépe pokud vám je aplikuje přímo váš kadeřník. Na trhu je ale i celá řada produktů pro domácí použití. Stačí jen vyzkoušet.